Русия отхвърли заплахите на Германия, че газопроводът "Северен поток 2" няма да заработи, ако се стигне до руска инвазия в Украйна, предаде ДПА.

"Въпросът с газопровода не трябваше да бъде "драматизиран"", заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков пред списанието за международна политика "Международная жизнь".

"Никой няма да атакува Украйна", изтъкна Рябков.

Високопоставеният руски представител обвини Запада в това, че използва газопровода като коз в преговорите си с Москва.

Новата германска външна министърка Аналена Бербок заяви, че ако Русия нападне Украйна, ще бъде въведена забрана за въвеждането в експлоатация на "Северен поток 2", припомня ДПА.

"Тях не ги интересува колко са високи цените на газа в Европа. Готови са да плащат с пари от собствените си джобове, за да демонстрират атлантическата си солидарност в борбата срещу Москва", изтъкна Рябков.

Руският вицепремиер Александър Новак изрази днес очакването си, че сертифицирането на газопровода от германските и европейските власти ще приключи към средата на следващата година.

"Европа, която се сблъсква с покачването на цените на газа, губи възможността да получава допълнителни доставки на газ посредством газопровода "Северен поток 2", каза още Новак, цитиран от Ройтерс.

"Според мен европейските потребители са доста заинтересовани от това проектът да започне да работи, а компаниите, които участва в него, можеха да поискат допълнителни доставки в рамките на дългосрочните си споразумения", ако газопроводът работеше, изтъкна вицепремиерът пред руската телевизия "Россия-24".