Конфликтът в Украйна оказва значително влияние върху икономиката на Русия, като повишава вътрешните цени и принуждава Москва да отдели една трета от бюджета си за отбрана, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация във в. "Файненшъл таймс".

Икономиката на Русия щеше да нарасне с над 5 на сто, ако Владимир Путин не беше започнал войната в Украйна, пише вестникът, цитирайки Рейчъл Лингаас, главен икономист по санкциите в отдела работещ в министерството на финансите в САЩ, чието мнение е посочено в доклад на ведомството.

Лингаас добави, че страната се представя по-слабо от други износители на енергия, включително САЩ.

Москва е изразходвала повече от 100 милиарда долара за отбрана, или почти една трета от общите си разходи през 2023 г., според доклада на цитиран от в. "Файненшъл таймс" и БТА.

Гръбнакът на руската икономика - приходите от петрол и газ - бяха засегнати тази година, въпреки че имаше леко възстановяване през последните месеци, тъй като цените на петрола се затвърдиха. Освен това санкциите на Запада върху търговията с петрол на Русия не оказаха толкова голямо въздействие, колкото се прогнозираше първоначално.