Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси призова днес страните от Еврозоната да не налагат на Гърция нова "прикрита" програма за помощ, предаде Франс прес.

Той каза това няколко дни преди среща на Еврогрупата в четвъртък по приключване на третата спасителна програма за Гърция, включваща международни заеми и драстични икономии.

Московиси подчерта, че "няма да има четвърта "замаскирана" програма за Гърция". По думите му, би било "непристойно" да се налага "дребнав и натрапнически" механизъм на Атина след проверката на нейните ангажименти в края на третата програма.

"Казвам го категорично: няма да има замаскирана четвърта програма за Гърция", каза еврокомисарят на пресконференция в Париж и заяви, че би било недостойно на Гърция да бъде наложен формалистичен и интервенционистки механизъм за верификация на изпълнението на ангажиментите й след края на третата програма.

Московиси призна, че ЕС трябва да има гаранции, че реформите в Гърция се прилагат и че финансовата политика остава здравословна, но предложи да бъде намерено междинно решение, което да не бъде нито твърде малко, нито прекалено много.