Десетки хиляди души протестираха днес в Берлин по призива на влиятелния синдикат ИГ Метал, за да поискат цифровия и екологичен преход на компаниите да бъде справедлив за работниците, предаде Франс прес и БТА.

Според синдиката в протеста са участвали над 50 000 души, носещи знамена и дошли от цяла Германия. Те се събраха пред Бранденбургската врата в центъра на Берлин. Полицията спомена за десетки хиляди демонстранти.

Протестиращите искат екологичният и цифров преход на компаниите да бъде планиран и подготвен така, че да бъдат в интерес на работниците, за да се гарантира тяхното работно място.

"Преходът трябва да е извършван по един социален, екологичен и демократичен начин", заяви пред протестиращите Йорг Хофман, президент на синдиката, организиращ протеста. Той призова за конкретни мерки в тази насока.

В рамките на плановете си за преструктуриране, няколко големи компании обявиха съкращаване на хиляди работни места в Германия, основно чрез пенсиониране или доброволно напускане. Такъв е случаят с компаниите Форд и Фолксваген или с конгломератите Сименс и Тисенкруп.