Престъпни групи са измамили през 2017 г. германското правителство с неправомерно изплатени помощи за безработица на обща стойност около 50 млн. евро. Това съобщава днес "Райнише пост", който се позовава на отговор на въпрос, внесен в Бундестага от опозицията, предаде ДПА.

"Въз основа на произволно подбрани отчети Федералната агенция по заетостта оценява, че престъпни нарушения в системата са довели до финансови щети от около 50 милиона евро", пише вестникът. Злоупотребата с помощи, дължаща се на организирана престъпност, е била установена за пръв път през миналата година чрез проверка в регионалните центрове на агенцията по заетостта, предава БТА.

Престъпните групи системно са подавали неверни декларации за членове на семейства, адресни регистрации или частична заетост, за да получават помощи за безработни. Документирани са и индивидуални нарушения, като заедно с тях щетите за миналата година възлизат на над 100 млн. евро.

През миналата година общият брой на случаите с неправомерно получаване на помощи за безработица е 119 541, по-малко от установените 121 464 през 2016 г., пише "Райнише пост".