Има координирана атака срещу националния интерес на България. Това заяви на извънреден брифинг днес министърът на енергетиката Александър Николов.

Повод за реакцията му бе информацията, изнесена от Румен Овчаров пред bTV и Румен Петков пред БНТ, че "Булгаргаз" е сключила в петък сделка за 60 хил. мегаватчаса природен газ с Румъния, а сделката е продължила 3 секунди.

"През последните дни бяхме с колегите в Азърбайджан и с изненада в края на визитата разбрахме за страстите около "Булгаргаз", заяви в началото на брифинга Николов. - В азиатската страна разговаряхме за стратегическите перспективи и глобалната енергийна карта."

"Булгаргаз", като търговец и клиент на "Булгартрансгаз", е длъжен да спазва баланса си. С успоредна риторика говорят бивши министри на бившия премиер Станишев и бившият премиер Борисов, заяви Николов. - Информацията е еднаква и еднакво грешна - когато преписваш от сгрешил ученик така се случва. Единият от тези бивши министри е и бивш енергиен. Сделка за 60 хил. мегаватчаса природен газ е невярна цифра, общият размер на сделките е за 37 хил. мегаватчаса, което прави сделки на стойност 5 млн. лв. Някой не прави разлика между милион и милиард", обясни министърът.

"Булгаргаз" управлява излишъците си от общия микс, когато намалява консумацията. Всички сделки са в Газов хъб Балкан и може да се проследят. Направени са 18 сделки и не с един контрагент. В същия ден излишъкът е бил 14%", каза още министър Николов.