Помощите, възлизащи на милиарди евро, отпускани за въгледобивни региони в Европейския съюз, почти не са довели до ефективни промени в подкрепа на постигането на климатично-неутрална икономика, обяви днес Европейската сметна палата, предвещавайки мрачно бъдеще на климатичния преход, за което допринася и руската военна инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

Европейските одитори са анализирали ефектите, които са постигнати от отпускането на около 12,5 милиарда евро в периода 2014-2020 г. за 7 въгледобивни региона в Германия, Полша, Румъния, Чехия и Испания.

"Помощта на ЕС за въгледобивни региони е допринесла малко за постигането на климатичния преход", е заключението на Европейската сметна палата.

Тя отбелязва, че въпросното финансиране е използвано повече за цели, свързани с подобряването на качеството на живот, вариращи от пари за здравеопазването до инвестиции в транспортна инфраструктура. То обаче е имало малък принос за прехода към осигуряването на чиста и "зелена" енергия.

Тези заключения създават опасения за ефектите, които ще бъдат постигнати благодарение на новия Фонд за справедлив преход (ФСП) на ЕС, в който ще бъдат инвестирани над 17 милиарда евро, отбелязва Ройтерс.