"595 евро на тон. Лошо", казва русата жена на средна възраст, седнала зад волана на старото си БМВ. Дошла е във въглищната мина "Силезия" в Чеховице-Джеджице в Южна Полша, за да се осведоми за цената на въглищата.

Висококачествените въглища струват дори 637 евро за тон - толкова е месечната заплата на много от жителите на Горна Силезия. "Трябват ми поне три тона за зимата", казва жената пред ДВ. За отоплението на еднофамилна къща са необходими около три до четири тона въглища през зимата. Ако преди за отоплителния сезон са били необходими между 400 и 600 евро, тази година разходите ще бъдат много по-високи. Прогнозите предвиждат рязко падане на температурите още през ноември.

Полша - страната на въглищата

Въглищата, наричани още "черното злато", имат дългогодишна традиция в страната. В Горна Силезия, например, каменни въглища се добиват от двеста години. Сега обаче областта се подготвя за преминаването към други енергийни източници. До 2049 година Полша планира постепенно да преустанови производството на въглища. Но засега изкопаемото гориво все още е необходимо, тъй като е единственият източник за отопление за над три милиона домакинства.

Правителството официално подкрепя продължаването на експлоатацията на мините. Същевременно се приема негласно необходимостта минната промишленост постепенно да бъде спряна, защото носи загуби за милиарди. На фона на постепенното намаляване на местния добив, доскоро от Русия са се внасяли по-евтини и качествени въглища - основно за отопление на полските домове. Руската инвазия в Украйна и внезапното ембарго на полското правителство върху руските въглища означават, че сега хората са принудени да търсят алтернативи.

Горивото на три милиона домакинства

В полските складове цените са високи. В интернет се намират и по-евтини предложения, но не винаги има наличности. За минути офертите свършват, интересът е много висок.

По-голямата част от трите милиона домакинства, които се отопляват на въглища в Полша, са обитавани от по-възрастни и бедни хора, които не използват интернет. През последните две десетилетия по-младите и заможните са инвестирали в други технологии, използващи газ или в термопомпи. За тях често има и публични субсидии. Но въглищата продължават да доминират в малки градове и села, а старите и неизолирани къщи там се нуждаят от много повече енергия, за да се затоплят.

Ярослав Качински, лидерът на управляващата национално-консервативна партия, знае за проблема. На среща с избиратели на 4 септември 2022 г. той заяви: "В момента трябва да изгаряте всичко, с изключение на автомобилните гуми. Полша трябва да се стопли по някакъв начин."

Риск за здравето на хората

В същото време фактът, че много поляци следват съвета му, води до опасен за здравето смог. Най-лошо е качеството на въздуха в Силезия. Регулаторните органи налагат глоби за употреба на неподходящи горива. Но те са толкова символични, че не могат да спрат изгарянето на стари мебели или отпадъци в добавка към въглищата и дървата в печките.

Всяка година в Полша умират до 45 000 души заради замърсения въздух, твърди организацията "Polish Smog Alert". Правителството е въвело закон, позволяващ използването на нискокачествени въглища, които отделят много голямо количество токсични и канцерогенни вещества в атмосферата. "Хората ще се стоплят", казва търговец на въглища пред мината в Бжешч. "Но въпросът е какво ще изгарят?"

Статията е публикувана ТУК >>