Вятърните турбини близо до откритата мина Garzweiler в провинция Северен Рейн-Вестфалия ще бъдат премахнати, за да се освободи откривка за добив на лигнитни въглища. Турбините са в експлоатация от 2001 г. и държавните субсидии са изтекли и се управляваха от компаниите Energiekontor и wpd. Германския енергиен гигант RWE пък е собственик на въглищната мина. Не е известно колко време ще отнеме деконструкцията. До момента е премахната една вятърна турбина. Годишното производство на Garzweiler е 25 милиона тона твърдо гориво, според данни на RWE.

Изчислено е, че запасите от лигнитни въглища в района могат да стигнат до 2045 г. Горивото се доставя предимно в близката топлоелектрическа централа Neurat. Първоначално разкопките са били ограничени до площ от 66 квадратни километра в района на Garzweiler 1. Комплексът беше разширен през 2006 г. до сектора Garzweiler 2 на площ от 48 квадратни километра.

Въглища вместо вятърен парк

Населението от няколко общини в района западно от Кьолн също трябваше да бъде преместено поради разширяването на мината Grazweiler. В допълнение към местоположението на вятърния парк, RWE заема територия в и около малкия град Lützerath. Градчето ще бъде напълно изселен и съборено. Градът се превърна в символично бойно поле за климатичните активисти в Германия.

Решението за разрушаване на Lützerath беше взето в съответствие с новата въглищна политика на страната за временно увеличаване на използването на лигнитни въглища за производство на електроенергия по време на енергийната криза, съобщава изданието Clean Energy Wire. Въпреки това Северен Рейн-Вестфалия обяви, че ще спре да използва изкопаеми горива до 2030 г., както и RWE.

Тази година съдът в германския град Мюнстер се произнесе в полза на разширяването на мината. Климатичните активисти, които се противопоставят на плановете, нарекоха решението цинично и лицемерно. Съдът установи, че никакви алтернативни открити мини не биха задоволили необходимото търсене на лигнитни въглища. Сигурността на доставките в момента е приоритет, докато "опазването на климата остава едно от ключовите предизвикателства на нашето време", посочи RWE и обяви, че се стреми да подкрепи.

Министерството на икономиката на Северен Рейн-Вестфалия разясни парадоксалната ситуация, като каза, че този ход ще даде възможност за рекултивация на бивши въглищни откривки, заедно със спиране на Garzweiler и постепенно прекратяване на използването на въглищата.

"Ако Lützerath трябваше да бъде запазен, производственият обем, необходим за поддържане на сигурността на доставките през следващите осем години, не би могъл да бъде постигнат, стабилността на откритата мина не би могла да бъде гарантирана и необходимата рекултивация не може да бъде извършена", се казва в отговора на властите. Вицеканцлерът и федерален министър по икономическите въпроси и действията в областта на климата Робърт Хабек каза, че преговорите за постепенното спиране на въглищата в страната са в ход с оператори на други мини и осем топлоелектрически централи.

3е-news.net