Световната банка отпуска допълнителни 500 милиона долара на Украйна за покриване на спешни нужди, предадоха Ройтерс и БТА.

От банката посочват, че финансирането от Международната банка за възстановяване и развитие, основен инструмент за отпускане на заеми, е гарантирано от Великобритания още в края на септември.

Новината идва 24 часа преди днешната конференция в Берлин, посветена на Украйна. На нея политици, експерти и мениджъри ще обсъдят как да възстановят страната след края на войната, която вече навлезе в деветия си месец.

"Руската инвазия причинява масирани разрушения на инфраструктурата на Украйна, включително водопроводи, канализация и електрически мрежи, а зимата идва. Новото финансиране ще гарантира, че властите ще могат да продължат да работят", заяви президентът на Световната банка Дейвид Малпас. 

Досега Световната банка е събрала 13 милиарда долара извънредно финансиране за Украйна, от които 11,4 милиарда вече са отпуснати. Според Киев и Еврокомисията само до 1 юни щетите от войната възлизат на 97 милиарда долара, а възстановяването й може да струва най-малко 350 милиарда долара.

Експерти от много страни се събират днес в Берлин за конференция, посветена на следвоенното възстановяване на Украйна. Форумът е организиран от Европейската комисия и Германия, която понастоящем е председател на Г-7, предаде ДПА.

Очаква се в конференцията да участва и украинският премиер Денис Шмигал, който вчера в Берлин откри заедно с германския канцлер Олаф Шолц германско-украински бизнес форум, посветен на възстановяването на Украйна.

Следвоенното възстановяване на Украйна ще бъде "мисия на цяло поколение", която ще изисква стратегия на нивото на Плана "Маршал", се казва в съвместна статия на Шолц и на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, публикувана миналата седмица във в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Посредством плана "Маршал" Съединените щати финансират възстановяването на европейски страни след Втората световна война, коментира Ройтерс.

"Конференцията трябва да се превърне в лъч на надежда за Украйна", заяви през уикенда Олаф Шолц.

Форумът ще бъде открит от Шолц и Фон дер Лайен. Очаква се обръщение чрез видеовръзка към участниците да направи украинският президент Володимир Зеленски.