Украйна е национализирала дялове от ключови предприятия, които в момента се държат от частни инвеститори. Това е възможно, тъй като в страната е обявено военно положение и държавните власти при преценка могат да отчуждят частна собственост, която е от значение за сигурността на страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Става въпрос за производителя на двигатели "Мотор Сич", енергийните компании "Укрнафта" и "Укртатнафта", производителят на превозни средства "АвтоКрАЗ" и компанията за производство на електрически трансформатор "Запорижтрансформатор".

Във всички тях държавата има дял, като акции притежават известни в Украйна бизнесмени като Игор Коломойски, Вячеслав Бохуслаев и Константин Жеваго, който участваше в приватизацията на българския металургичен комбинат "Кремиковци".

Първоначално новината бе обявена от високопоставения народен представител Ярослав Железняк, който е зам.-председател на парламентарната комисия по финанси, данъци и митнически въпроси.

Фактическите действия по експроприацията са ръководени от Националната комисия по ценните книжа и борсите.

По-късно действията по национализацията бяха потвърдени на брифинг от секретаря на Съвета по сигурността на Украна Олексий Данилов.

В текстовете на решението е записано, че частните инвеститори ще бъдат обезщетени за национализираните им дялове една година след края на военното положение в Украйна.