Фирмите в обявения от Министерството на финансите снощи разширен списък със свързани лица със санкционираните по Закона "Магнитски" са идентифицирани като контролирани с над 50% от Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Това стана ясно днес от изказване на министъра на финансите Асен Василев след заседание на Министерския съвет.

"От всички министерства са дадени указания, всички предприятия с над 50% държавно участие и всички структури да огледат съществуващите договори и взаимовръзки. Все още нямаме обратна връзка", отговори Василев на въпрос, свързан с държавните дружества. 

Министърът допълни, че работата по установяването на всички съдружници, акционери, управители и членове на органи на управление и контрол на юридическите лица продължава. 

"Това, което сме направили като решение на Министерски съвет е изключително тясно, по-тясно и от дефиницията "свързани лица" в ДОПК, по-тясно е и от дефиницията в КОМПИ. Причината да е толкова тясно е да се ограничи кръгът и ефектът върху държавните дружества. Ако се погледне за Закона за обществените поръчки има много ясно изключение, ако една обществена поръчка би нанесла, би застрашила икономическата и националната сигурност на страната, това лице може да бъде изключено по допустимост", обясни Асен Василев.

В изпълнение на Решение на Министерския съвет № 441 от 04.06.2021 г. Министерството на финансите публикува списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените американски щати.

Както Dir.bg писа разширеният списък включва "всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC".

В коментар по новия списък бившият депутат от ДПС Делян Пеевски заяви пред "Блиц", че няма нито фирми, нито банкови сметки, нито недвижими имоти в Съединените щати. Финансовото министерство публикува лъжа, че фирма Pure blue event management LLC е моя собственост и е регистрирана в САЩ, обяснил Пеевски.

"Абсолютни манипулации са твърденията, че притежавам фирма в САЩ. Не прави чест на служебното правителство да замесва моето име в подобни лъжи", коментира още Пеевски.