Официални представители от институциите кредитори на Гърция се намират в Атина, за да инспектират финансовото състояние на страната в момент, когато десноцентристкото правителство се опитва да наложи по-малко строги бюджетни цели, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Едноседмичната инспекция започна днес и включва представители на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Гърция приключи третата си международна спасителна програма през 2018 г., но обеща да продължи административните реформи, мерките за намаляване на разходите и приватизацията на големи държавни компании.

Като част от тези ангажименти Атина трябва да поддържа първичен бюджетен излишък от 3,5 процента от БВП до 2022 г. Правителството обаче иска да приключи този ангажимент година по-рано, твърдейки че заради добрите резултати в реформите и рекордно ниските лихви по облигациите тези строги цели вече не са необходими.

В същото време от Международния валутен фонд (МВФ) обявиха, че се очаква по-слаб растеж на световната икономика и за 2020-а, и за 2021 година заради "лошите изненади" в нововъзникващите пазарни икономики като Индия, и заради трайните геополитически рискове, предаде Франс прес.

Световната икономика ще нарасне с 3,3 на сто през 2020 година и с 3,4 на сто през 2021 година, което е понижение съответно с 0,1 пункт и 0,2 пункта в сравнение с прогнозите на Фонда от октомври.

Тези резултати обаче са по-добри от миналогодишния, когато темпът на растежа спадна до най-ниското си равнище от кризата (2,9 процента). При все това възстановяването продължава да е вяло, резюмираха експертите на Фонда. Те подчертават, че спадът в прогнозите се дължи най-вече на преразгледаните надолу данни за растежа на Индия до 5,8 на сто за тази година или с 1,2 пункта по-малко от по-рано прогнозираното.

За 2021 година очакванията са индийската икономика да нарасне с 6,5 на сто при растеж 4,8 на сто за миналата година, се посочва в документа на сайта на МВФ.

Растежът на Китай също започва да се забавя. Оценката за растежа за миналата година е 6,1 на сто. Прогнозата за 2020 година е 6 процента, а за 2021 година - 5,8 процента.

Политическите протести в множество страни, напрежението между САЩ и Иран и търговската война между Вашингтон и Пекин могат да се отразят отрицателно на растежа наред с природните бедствия, включително пожарите в Австралия, отбелязва ДПА, позовавайки се на обновените прогнози на МВФ за световната икономика.

Либерализирането на паричната политика в ключови икономики е подпомогнало световния растеж през 2019 година и вероятно ще има остатъчно действие върху икономическото възстановяване, отбелязва Фондът.

Фондът очертава положителните тенденции при потребителските разходи.

В САЩ растежът се очаква да се забави от 2,3 процента за миналата година до 2 процента тази година и да бъде 1,7 на сто през 2021 година.

Фондът очаква японската икономика да се забави от 1 процент миналата година до 0,7 на сто през 2020 година и до 0,5 на сто през 2021 година.

Прогнозата за еврозоната е, че вероятно ще отчете растеж от 1,2 процента през 2019 година до 1,3 на сто през 2020 година и 1,4 на сто през 2021 година.

Според МВФ британската икономика през 2019 година е нараснала с 1,3 процента, догодина ще се ускори до 1,4 на сто, а през 2021 година - до 1,5 на сто.

Германия, най-голямата европейска икономика, ще нарасне с 1,1 процента тази година след очакван растеж с 0,5 сто през 2019 година, а през 2021 година темпът й ще се ускори до 1,4 процента, според прогнозата на МВФ.

Фондът предвижда икономическо ускоряване и за Русия от 1,1 на сто през 2019 година до 1,9 процента тази година и 2 на сто догодина...