Една от мерките, които се мисли в момента, е възможността да бъдат подкрепени работодатели с 40 процента от минималната работна заплата и осигуровките за това в рамките на два месеца след изтичане на възможността за ползване на схемата 60/40. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в МС.

Мисли се и за подкрепа на безработните: обучение, валидиране на умения, бързо кариерно ориентиране и планиране - така че да бъдат насочени към сектори, които ще се нуждаят от хора, които да работят в тях след периода на кризата, каза Сачева.

По Оперативна програма Развитие на човешките ресурси (ОПРЧР) сме направили разчети, разполагаме с общ ресурс около 300 милиона лева, който ще бъде насочен към последващи мерки за подкрепа на пазара на труда - за субсидирана заетост в подкрепа на работодателите, както и за мерки за безработните след кризата , след като мине извънредното положение, каза Сачева.

По думите й всекидневно се мисли за нови мерки за периода след 13 май, когато изтича извънредното положение.

Предстои да бъде променено постановлението, с което се регламентира държавната помощ за запазване на заетостта (мярката 60:40). Работодателите, които вече са подали заявления няма да бъдат ощетени и парите, които ще получат, ще бъдат преизчислени, съобщиха междувременно от МТСП. Държавата ще поеме освен 60% от осигурителния доход на работника и осигуровките за тези 60 процента.

В рамките на МТСП няма да се изплащат допълнителни възнаграждения - единствено и само хората, които в момента са на терен и работят в тежки условия, с голям обем работа и с висок риск, ще получат допълнителни възнаграждения, каза още Сачева.

Няма отлив на служители от Бюрата по труда, има единични случаи - не повече от два, три за подаване на молби за напускане, каза Сачева. По думите й нормално е хората да са притеснени и уплашени. Те работят със сравнително ниски заплати, затова се надявам на разбиране от страна на обществото за допълнително възнаграждение, допълни министърът.