От 1 април т.г. максималният осигурителен доход се повишава на 3400 лева, а минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и за земеделските стопани и тютюнопроизводители става 710 лева, реши парламентът.

Депутатите приеха на второ четене текстове от законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г.

В момента максималният осигурителен доход е 3000 лева. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите лица е 650 лева, а за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители е 420 лева. Увеличението беше прието със 122 гласа "за" в залата и онлайн, 94 "против" и 6 въздържали се.

От ГЕРБ-СДС и ДПС предлагаха максималният осигурителен доход да остане 3000 лева, а минималният осигурителен доход за земеделските производители да се увеличава поетапно. От ГЕРБ-СДС настояваха минималният осигурителен доход на земеделските стопани да стане 470 лева, а от ДПС - 460 лева, но предложенията им не получиха подкрепа в пленарната зала. От Движението искаха и запазване на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се лица на 650 лева, но предложението също беше отхвърлено.

Десислава Танева (ГЕРБ-СДС) отбеляза, че една трета от регистрираните земеделски производители ще бъдат засегнати от увеличението на осигурителния доход и допълнителната тежест ще ги принуди до отидат в сивия сектор.

Владимир Маринов ("БСП за България") я репликира, че никой няма да излезе в сивия сектор. Той посочи, че тези, които се осигуряват на 420 лева, това не им гарантира достойни пенсии. Вие защо не се осигурявате на 420 лева, попита депутатът от левицата. Вие доведохте земеделците до състоянието, в което са, обвини Маринов ГЕРБ и коментира, че бившите управляващи многократно са предлагали увеличаване на минималния осигурителен доход за земеделските производители, но по молба на техния партньор ДПС, който тайно ги подкрепял, не са взимали тези решения.

Десислава Танева отговори, че е защитавала минималния осигурителен доход за земеделските стопани не защото ДПС е искало, а защото малките земеделски стопани са най-уязвими.

Хасан Адемов (ДПС) отбеляза как в миналия парламент от БСП пламенно са защитавали тезата, че минималният осигурителен доход за земеделските производители трябва да се увеличава поетапно. Кога сте откровени - когато сте в управлението или когато сте в опозиция, попита той. Най-лесното нещо в този парламент е да обвържеш ГЕРБ с ДПС, коментира той. Ние винаги сме били последователни, на какво се дължи вашата метаморфоза, на това, че искате да сте политкоректни, обърна се Адемов към "БСП за България". И прогнозира, че левицата ще има проблеми с прага за влизане в НС. Хасан Адемов коментира също, че проблемът не е, че се увеличава максималният осигурителен доход, а че бизнесът няма предвидимост.

Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС) се обърна към "Демократична България", че е очаквал да са си направили анализите, но, за съжаление, не са успели да убедят финансовия министър да не увеличава максималния осигурителен доход. Според него IT секторът трябва да бъде подкрепен, и то не само като не се увеличава максималният осигурителен доход.

IT секторът е силен и развит, защото вашето управление стоеше далече от него, обърна се Настимир Ананиев (ПП) към бившите управляващи.

Георги Ганев ("Демократична България") обясни "еволюцията на позицията" на ДБ по отношение на максималния осигурителен доход. Той посочи, че по време на кампанията са се ангажирали да не увеличават данъци и, доколкото могат, спазват предизборните си обещанията, но не са давали предизборно обещание за неувеличаване на данъчната основа, особено в областта на осигуровките. Ганев отбеляза, че са водени разговори с бизнеса за намиране на формула. Очаквайте най-скоро промяна в Кодекса за социално осигуряване, в който ще бъде разписана тази формула, така че да бъде направено предвидимо плавното увеличение на максималния осигурителен доход, допълни депутатът от ДБ.

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков отбеляза, че в парламента е подкрепял плановото увеличение на осигуровките за земеделските производители, но за седем години един не е дал план как да става това. Той коментира, че вижда логика в искането за неувеличаване на дохода за земеделските производители, но не и за самоосигуряващите се лица и попита защо да обричат тези хора на ниски пенсии. Няма как осигурителните вноски да стоят на ниски нива, а доходите да се увеличават, смята Гьоков.

Изключително вълнуващо е да наблюдаваш управляващата коалиция как се оправдава, че не си спазва предизборните обещания, коментира Цончо Ганев от "Възраждане" в края на дискусията. Нищо ново не се случва, нито сте първите, нито сте последните, каза той.