Добър летен туристически сезон очакват експертите в бранша, въпреки Covid пандемията от последните две години и сегашния военен конфликт между Русия и Украйна. Цените на пакетите ол инклузив имат леко повишение, но пък ще може да се разчита на атрактивни предложения през целия летен сезон. Все пак трудности пред хотелиерите и туроператорите има.

Един от най-големите комплекси - Албена, очаква да постигне около 70% от нощувките от 2019 година. Разбира се, навсякъде се предвиждат корекции на цената на предлаганата услуга, но в разумни граници, споделят още хотелиерите.

В Албена туристическият сезон е започнал още по времето на Великденските празници, когато курортът е посрещнал 2 000 туристи от Румъния, през месец май, за фестивала на салсата тук са дошли гости от цял свят, включително и Нова Зеландия и Австралия. Поетапно е започнало и отварянето на петзвездните хотели, за да се приемат гости за балнеология, посочи старши мениджърът на отдел "Маркетинг и продажби" в Албена Красимира Стоянова пред БНР.

Много от хотелите по Северното Черноморие вече работят и посрещат туристи, а най-висококатегорийните на първа линия вече имат периоди през юли и август, когато ще са пълни на 100 процента. Заради военния конфликт, тази година хотелиерите по морето ще компенсират загубите от руския пазар с туристи от Западна Европа.

"Засега са основно от Германия младежи и мъжки компании от различни клубове по интереси. Тръгнаха също така полските туристи. Вече имаме и първите френски туристи, които пътуват с новооткритата линия Варна-Лил и която ще функционира до началото на октомври. Английските туристи се върнаха, особено по Южното Черноморие", заяви проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара пред БНТ.

В момента цената на една нощувка в 4-звезден хотел ол инклузив в курорта "Златни пясъци" е на цена от 50 евро на човек. Увеличението в сравнение с миналата година е по-малко от 10 процента.

"Има завишение на цените на рецепция за индивидуални туристи. Там завишенията са по-драстични, достигат до 15 процента и това неминуемо ще се отрази върху пакетите. Но пък от друга страна, ако има незаети места, знаете започват намаления "в последната минута", така че тези намаления ще компенсират някои завишения и ще има периоди, когато и вътрешния пазар, българския ще може да се възползва от много изгодни оферти", допълни проф. Стоян Маринов.

В хотел край Варна отчитат спад на резервациите. Заетостта в него е между 40 и 60 процента при база от 500 легла. Ковид пандемията от последните две години е променила и навиците на туристите. Те все по-малко се възползват от ранните записвания заради несигурността.

"Сега сме свидетели на "last minute" записвания, тоест в последната минута и без туроператори, директно на електронните платформи. Ние сега можем да кажем за след една седмица какво ще е положението. За две или три седмици напред можем само да гадаем. Записванията са много малко напред и в последния момент хората се записват по ред причини, една от които е и войната", добави Атанас Карагеоргиев, хотелиер.

Вероятно сезонът ще бъде добър, но за малките туристически градчета по Черноморието като Балчик, Обзор, Несебър, Созопол и други, казва Виктор Лучиянов, собственик на хотел в Балчик.

Повишаването на цените в нашите хотели и ресторанти, допълва Лучиянов, не върви толкова бързо, колкото в съседна Гърция например.

Намаляване на запитванията за почивка за село Крапец с влошаването на международната обстановка и притесненията на хората отчита Светлин Янков, собственик на четири самостоятелни къщи за гости.

Заради високите цени в енергийния сектор, повечето хотелиери твърдят, че ще работят на загуба.

"В пъти е вдигната цената на енергийните носители, а при нас тя е 60 процента от себестойността на туристическия продукт. Няма как да се компенсира. Ние не можем с 160 процента да вдигнем цената или една цена ако е била 60 лева ма вечер ние трябва да я направим 95-100. И не разчитам нито на правителство, нито на който и да е било, защото съм наясно, че ще си носим кръста", заяви Атанас Карагеоргиев.

Първите туристи по Северното Черноморие твърдят, че пред тях не е имало опция да отменят почивката си заради военния конфликт.

Тези хотели, които бяха настанили украински бежанци, наеха своя персонал още през март. Така те осигуриха по-дълга заетост на своите служители и вече посрещат туристи. В останалите хотели глад за кадри има, но има и решение.

"Имаме много качествени и добре подготвени работници от съседна Турция. Това са мениджъри, които са работили по турски хотели, те си идват с целите екипи. Идват с готвачи, с ОТЗ-та, отговорници "Търговски зали" и сервитьори, което означава, че тук им се предлага добро заплащане и условията за тях са подходящи", каза още проф. Стоян Маринов.

Тъй като традиционния пазар за сезонни работници от Украйна и Беларус е затворен сега се търси ниско квалифициран персонал от по-далечни държави като Киргизстан.