Тази година се връщат някои стари навици за пътуване, а инфлацията и военните действия в Украйна също променят по свой начин търсенето и се отразяват на лятната почивка. Предпочитанията клонят към по-кратки почивки, по-близки дестинации и по-малко популярните курортни градчета, както и към комбинациите планина с море.

Това лято българите ще почиват с поне 30% по-скъпо, ако изберат българското море, а с 50 на сто поскъпва почивката им, ако се отправят към гръцките плажове.

По информация от Института за анализи и оценки в туризма най-евтино ще бъде летуването в Турция, съобщава бТВ. Там се очаква бум на туристическият поток, който да достигне 5 млн. туристи. Турция е единствената страна, която приема руски туристи и то в огромни обеми. След нея се нареждат Гърция, Италия и Испания.

В България ще е по-скъпо от Турция, въпреки това увеличението в цените на храна и пакети, което в момента е около 20% в разгара на лятото, ще достигне 30%.

Все пак в България ще е по-евтино от любимото не само на българите, а и на редица западни туристи - гръцко море, където тази година се очаква 50% поскъпване спрямо миналата година.

Силен летен туристически сезон, който ще продължи до втората седмица на октомври, прогнозират специалисти в бранша. Според Румен Драганов туристите тази година по българското море ще достигнат може би до 9 милиона.

С падането на COVID мерките се забелязва и раздвижване на чуждестранния поток от туристи у нас.

"Това се наблюдава от увеличения интерес за нови полети от различни европейски и извън европейски дестинации към България - като Великобритания, Полша, Чехия, Германия. Руските туристи продължават да пристигат през Истанбул и през Дубай, не сме занулили руския пазар", посочи още Румен Драганов.

Почивката на нашето море, обаче тази година ще бъде с 30% по-скъпа.

"Юни месец ще бъде много удобен и чудесен за курорт, защото цените ще бъдат така по-ниски за настаняване, а заведенията ще тестват пазара", смята и климатологът проф. Георги Рачев.

"Ако някъде има шатра за 100 лв., аз не бих се изненадал. За съжаление, това ще отблъсне част от българския потребител и той ще търси неща, които в Турция като качество са на невероятна конкуренция", отбеляза още той.

Инфлацията ще наложи и друга тенденция тази година.

"Увеличаването на цената на горивата в някаква степен ще направи по-популярни вътрешните по-кратки маршрути. Хората от източната част на страната - те ще посещават много повече източното Черноморие и няма да избират някое друго, което е по-далеч. По-високата част на горивата ще оскъпява пътуванията и също така хората, които са от южна България ще предпочитат Гърция", смята още Румен Драганов.

Българите стават все по-склонни да резервират виртуално и отрано. Но сайтовете с оферти също отбелязват повишение в цените на промоционалните пакети.

"Хотелите с 4 звезди са най-масовите, които продаваме, може би заради това, че при тях толкова ясно си личат намаленията, когато правят. Определено българите предпочитат all inclusive. Искат всичко да е уредено, да не мислят за изхранването", посочва маркетинг мениджър на сайт за оферти.

Заради по-високите цени, специалистите прогнозират да се възвърне и старата традиция - за кратко, но няколко пъти. Все по-популярно става екскурзионното летуване в планините и хижите.

Двоен ръст на туристи има и в посещенията на стоте национални туристически обекта, затова от БТС планират скоро те да бъдат и дигитализирани с приложение. Засилва се интересът и към пещерният туризъм. А връх Мусала се очертава да бъде най-желаният за летуване през 2022 г.

Ако досега почивката ни на българското море е струвала 1700лв за една седмица за 4-членно семейство, сега ще струва около 2400 лв., показват данните на Института за анализи в туризма.