Имаме резервации за майските празници както от българи, така и от съседни страни. Това е период, който традиционно не е много натоварен. Браншът изисква една прогнозируемост от поне 4 седмици, защото трябва подготовка. Затова решихме да обявим началото на летния сезон от 1 май. Това заяви преди ден вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в ефира на Нова тв.

Тя съобщи, че днес ще бъдат утвърдени правилата за работа на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения. И бе категорична, че всичко зависи от нас и нашата дисциплина, а контролът ще бъде безупречен. По думите й в момента се изчистват последните детайли, като ще има изисквания по отношение на морските плажове. Мерките ще бъдат сериозни, за нас е важно да имаме успешен сезон, подчерта вицепремиерът.

Министърът информира още, че предстои дигиталния зелен сертификат да бъде обсъден на европейско ниво тази седмица. Той съдържа информация затова дали туристът е ваксиниран, или медицинско свидетелство за антитела, или отрицателен PCR, поясни тя. Тя информира още, че е въпрос на договорки на държавите членки, ако има лица ваксинирани с други неодобрени ваксини да има двустранни спогодби, като страните може да въведат и допълнителни изисквания за още документи. Продължаваме комуникация и с МВнР по въпроса.

Бизнесът се научи и е гъвкав, надявам се, че ще имаме атрактивни пакети за летния сезон, заяви вицепремиерът. Тя апелира към бранша да спазва правилата за работа, защото грешката на всеки един от тях ще бъде петно за целия бизнес.