Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак отделя стотици милиони паунда за британските сили за ядрено възпиране и енергийна инфраструктура като част от "критични национални усилия" за гарантиране на индустрията и защита на страната, съобщи Блумбърг ТV. 

До 2030 г. правителството ще инвестира 353 млн. паунда в стажове и умения в отбранителния и гражданския ядрен сектор. Други 200 млн. паунда ще бъдат инвестирани в Бароу-ин-Фърнес, град в Северозападна Англия, където се намира програмата за ядрени подводници на Обединеното кралство, за да се регенерира районът през следващите 10 години.

Даунинг стрийт обяви и допълнителни частни инвестиции в размер на 400 млн. паунда, които ще създадат над 8000 възможности за професионална реализация и ще помогнат за разкриването на 40 000 нови работни места, от които се нуждае индустрията. Фирми, сред които BAE Systems Plc, Rolls-Royce Plc, Babcock International Group Plc и Electricite de France SA, подкрепят плановете, заяви министър-председателят.

Министърът на отбраната Грант Шапс ще представи пред парламента и документа "Defense Nuclear Enterprise Command Paper", в който ще бъдат посочени по-нататъшни действия за модернизиране на ядрените подводници на Обединеното кралство, съобщи правителството.

Великобритания е сред дългия списък от държави, които се стремят да увеличат отбранителните си способности и енергийната си сигурност на фона на ескалиращото геополитическо напрежение с нарастваща заплаха от последиците от руската война в Украйна и конфликта в Газа.

Финансовият министър Джеръми Хънт по-рано заяви, че разходите за отбрана трябва да се увеличат "веднага щом това е възможно".

Преди посещението си в Бароу-ин-Фърнес в понеделник министър-председателят заяви в изявление: "В един по-опасен и конфликтен свят непрекъснатото ядрено възпиране на Обединеното кралство в морето е по-важно от всякога. А ядрената енергетика осигурява на потребителите по-евтина и по-чиста енергия, произведена в страната."

Бароу произвежда подводниците Dreadnought и Astute и ще има ключово значение за изграждането на следващото поколение ядрени подводници, които се очаква да бъдат разположени през 2040 г. като част от пакта за сигурност Aukus с Австралия и САЩ.

Сумата от 200 млн. паунда за Бароу-ин-Фърнес ще бъде използвана за подобряване на транспортните връзки, изграждане на жилища и подпомагане на местните училища и болници.

Лейбъристката опозиция заяви, че ще "подкрепи изцяло плановете".