Петима българи - членове на организирана престъпна група, бяха осъдени за това, което беше описано от Кралската прокуратура (Crown Prosecution Service, CPS) като най-големия случай на измама със социални помощи в Англия и Уелс, съобщиха британските медии.

Бандата от три жени и двама мъже - всички те българи, са предявили хиляди фалшиви искове към държавната служба за изплащане на помощи "Юнивърсъл кредит" (Universal Credit) за период от четири години и половина, отбелязаха Би Би Си (BBC) и Скай Нюз (Sky News).

Всеки от тях призна в съда за откраднатите повече от £50 милиона.

И петимата се признаха за виновни за извършване на измама.

Те също така признаха за виновни в пране на пари.

Според Кралската прокуратура членовете на групата - Гюнеш Али, 33 г., Галина Николова, 38 г., Стоян Стоянов, 27 г., Цветка Тодорова, 52 г., и Патриция Панева, 26 г., са изготвили и подали хиляди неверни заявления към Universal Credit, използвайки или реални хора, или откраднати самоличности.

Тези твърдения бяха подкрепени с набор от фалшиви документи, включително фиктивни договори за наем, фалшиви фишове за заплати и фалшиви писма от наемодатели, работодатели и лични лекари, изтъква Би Би Си.

Ако исковете бъдат отхвърлени, измамниците ще опитват отново и отново, докато не бъдат удовлетворени, заяви прокуратурата.

Разследването идентифицира три "фабрики за помощи" в района на Ууд Грийн в Северен Лондон, откъдето произхождат многократни фалшиви искания за обезщетения.

От името на предприятия се твърди, че помагат на хората да получат Национален осигурителен номер (National Insurance number) и помощи, на които имат право.

Галина Николова и Гюнеш Али, който избяга в България, но по-късно беше екстрадиран обратно във Великобритания, признаха престъпленията

Снимка: Кралската прокуратура на Великобритания (CPS)

Установено е обаче, че след като кандидатите са предявили своите претенции за получаване на помощите през тези три "фабрики", те са ги оставяли в ръцете на организираната престъпна група.

След като исковете са направени, парите са изпирани през множество банкови сметки или теглени в брой.

Неверните заявления са правени между октомври 2016 г. и месец май 2021 г.

Специализираният прокурор на Кралската прокуратура Бен Рийд каза, че случаят е "най-мащабното съдебно преследване за измама с помощи, заведено някога в съдилищата в Англия и Уелс".

"Тези обвиняеми са се наговорили да извършат измама в индустриален мащаб срещу държавната система (Universal Credit)", каза той.

Следователите иззеха големи количества пари, бижута и луксозен автомобил при задържането на групата

Снимка: Кралската прокуратура на Великобритания (CPS)

"Подавайки хиляди неверни заявления, организиралите се престъпници обогатиха себе си от държавни средства, предназначени да защитят и помогнат на най-уязвимите хора в нашето общество."

Министерството на труда и пенсиите (Department for Work and Pensions, DWP) заяви, че групата е откраднала £53,9 милиона, като е използвала "сложна комбинация от легитимни документи за самоличност и фалшива документация, за да изглежда, че имат право на помощи, когато нямат".