Британското правителство заяви, че във връзка с войната в Украйна е санкционирало четирима руски магнати, развиващи своята дейност предимно в областта на производството на стомана и преработката на суровини, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сред санкционираните са Александър Абрамов и Александър Фролов, които Великобритания описва като известни сътрудници на олигарха Роман Абрамович, самият той санкциониран по-рано тази година.

Двамата са били набелязани заради участието си в добивния, транспортния и строителния сектор, заяви британското външно министерство.

"Днес санкционираме още четирима олигарси, които разчитат на Путин за своите ръководни позиции и на свой ред финансират военната му машина", заяви външният министър Джеймс Клевърли.

"Насочвайки се към тези лица, засилваме икономическия натиск върху Путин и ще продължим да го правим, докато Украйна надделее", допълва британското външно министерство.

Миналия месец беше арестуван британският бизнесмен Греъм Бонам Картър по повдигнати му в САЩ обвинения в заговор за нарушаване на санкциите, наложени на руския олигарх Олег Дерипаска.

Бонам Картър извършил плащания за недвижими имоти в САЩ, собственост на Дерипаска, и се е опитал да изнесе в чужбина намиращи се в Съединените щати произведения на изкуството на основателя на алуминиевия гигант "Русал" (Rusal).