Великобритания обяви в сряда санкции срещу олигарха Владимир Потанин, описан от Лондон като втория най-богат човек в Русия и който купува активи от фирми, напускащи Русия заради инвазията в Украйна, предаде "Ройтерс".

Потанин, известен като руския "Крал на никелите", е включен в последния пакет от 13 нови санкционни списъци, в които попадат още бизнес фигури, финансови фирми и други субекти.

Потанин продължава да трупа богатства, като подкрепя режима на Путин, придобивайки Росбанк и акции в Tinkoff Bank в периода след руската инвазия в Украйна, се посочва в официалното съобщение на британското правителство.

Собственикът на конгломерата "Интеррос" (Interros) с прогнозна нетна стойност от 13 милиарда паунда, е изправен пред замразяване на активи, забрана за пътуване и транспортни санкции, съобщи "Файненшъл таймс".

"Интеррос" е руски конгломерат, контролиран от руския олигарх Владимир Потанин с големи участия в добив на метали, енергетика, финанси, търговия на дребно, недвижими имоти и други сектори. Потанин притежава и солиден дял в най-големия производител на никел в Русия - Norilsk Nickel, като след новината за наложените санкции цената на никела се повиши с 5% на босите за метали.

Той също така наскоро придоби "Росбанк" (Rosbank), ключова част от руската индустрия за финансови услуги, която Обединеното кралство определи като "сектор от стратегическо значение".

Обединеното кралство също така наложи санкции и на Анна Цивилева, президент на руската въгледобивна компания JSC Kolmar Group заедно със съпруга й Сергей Цивилев.

Британското правителство заяви, че последният кръг от санкции "показва, че нищо и никой не е извън полезрение, включително вътрешния кръг на Путин".

Досега Обединеното кралство санкционира над 1000 физически лица и 120 фирми след инвазията на Русия в Украйна.

САЩ и техните съюзници са замразили над 330 милиарда долара руски авоари от началото на конфликта в Украйна, съобщи американското министерство на финансите, цитирано от Франс прес.

 САЩ и съюзниците им са замразили 330 милиарда долара руски авоари от началото на войната в Украйна 

Западните съюзници са блокирали авоари на олигарси или на санкционирани представители на руския елит на стойност 30 милиарда долара и са "имобилизирали" около 300 милиарда долара на Руската централна банка (РЦБ), се казва в комюнике на специалната група Репо (Repo), натоварена да следи авоарите на руските олигарси, публикувано от финансовото ведомство.

Конфискувани са били най-малко пет луксозни яхти и недвижими имущества, принадлежащи или контролирани от руски граждани, обект на санкции.

"Заедно ще гарантираме, че санкциите продължават да предизвикват разходи за Русия заради непредизвиканата й и продължителна агресия в Украйна", се казва в съобщението.

Специалната група Репо беше учредена на 17 март, три седмици след началото на руската инвазия в Украйна, за да се засили икономическият натиск над Русия. Тя е съставена от високопоставени служители в министерствата на финансите или на правосъдието на САЩ, Австралия, Франция, Канада, Германия, Япония, Италия, Великобритания и Европейския съюз. Обекти на дейността й са луксозни имоти и мегаяхти на приближени на Владимир Путин руски милиардери. Членовете на групата се опитват също така да изолират Москва от световната финансова система и ограничиха възможностите Русия да придобива високи технологии.

През първия ден от срещата на върха на Г-7 в Германия в неделя лидерите на седемте обявиха ембарго върху новодобитото злато в Русия, за да се попречи на Москва и на олигарсите в страната да използват благородния метал, за да заобикалят санкциите.

В комюникето си Репо предупреждава, че ще продължава да преследва авоари на руските елити. "Работата на Репо не е приключила. Продължаваме да увеличаваме разходите на Русия за нейната война", е посочено в документа.