Международният валутен фонд (МВФ) тепърва ще регистрира достатъчен брой банки, които намаляват кредитирането и това може да накара Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ да смени курса с цикъла на повишаване на лихвата.

Това заяви вчера управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в интервю за Си Ен Би Си, цитирано от Ройтерс и БТА.

Липсата на значително забавяне в кредитирането в комбинация с устойчивите данни за заетостта в САЩ, публикувани в петък, могат да доведат до по-нататъшно повишение на лихвите, заяви в интервюто Кристалина Георгиева.

"Натискът, дължащ се на увеличението на доходите и нивото на безработица, което продължава да е на много ниско равнище, означава, че УФР ще трябва да запази курса и може би, според нашата гледна точка, да направи нещо повече", каза управляващият директор на МВФ.

Кристалина Георгиева прогнозира, че равнището на безработицата в САЩ ще надвиши 4 на сто и ще достигне до 4,5 на сто.

Растежът на работните места в САЩ се е ускорил през май, но скокът в нивото на безработица до седеммесечен максимум от 3,7 на сто предполага, че условията на пазара на труда са се смекчили.