Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева призова политиците в САЩ да намерят алтернативен начин за регулиране на дълга, за да се сложи край на инфарктните бюджетни преговори до последния момент, които изправят световната икономика пред предотвратими рискове, съобщи БТА, като се позова на българското представителство на Фонда.

"Бихте ли могли, моля, да предложите различен начин за подход към тази тема?" попита реторично Георгиева на пресконференция във Вашингтон след публикуването на актуализираната прогноза на МВФ за американската икономика.

Фондът леко повиши прогнозата си за ръста на БВП на САЩ през 2023 г. до 1,7 на сто спрямо очакваните по-рано 1,6 на сто. "Икономиката на САЩ се оказа устойчива," заяви Георгиева. През 2024 г. ръстът на БВП ще намалее до 1 на сто, като "забавящият се, но все още стабилен растеж" ще повиши безработицата до 4,4 на сто в края на следващата година.

"Инфлацията остава неприемливо висока," отбеляза Георгиева и допълни, че заради това Управлението за федерален резерв ще трябва да запази лихвите малко по-високи за по-дълго време. Очакванията са лихвеният процент да остане между 5,25 на сто и 5,5 на сто до края на 2024 г.

Георгиева също така заяви, че американското правителство трябва да намали дефицитите, най-вече чрез повишаване на данъчните приходи. "Колкото по-бързо са случи това пренастройване на бюджета, толкова по-добре. Добре е да се отбележи, че тези фискални корекции могат да бъдат изтеглени напред и това би помогнало на УФР в усилията му да намали инфлацията," добави тя.

По темата за дълга на САЩ, в доклада на МВФ се отбелязва: "Балансирането на ръба по отношение на тавана на федералния дълг може да създаде допълнителни, изцяло предотвратими системни рискове както за американската, така и за глобалната икономика в момент, когато вече има видимо напрежение. За да се избегне обостряне на рисковете, таванът на дълга трябва да бъде незабавно повишен или отменен от Конгреса".

В неделя американският президент Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите в Конгреса Кевин Маккарти обявиха постигането на принципно споразумение за повишаване на тавана на правителствения дълг. Договореното тепърва трябва да бъде гласувано в Конгреса.

Георгиева разкритикува САЩ за бавенето в постигането на споразумение буквално до последния момент и сравни спора между политиците във Вашингтон с приказката за Пепеляшка. Стабилността на световната финансова система е застрашена от воденето на политическите преговори в САЩ в "12-ия час", предупреди управляващият директор на МВФ.

"Всички сме чели приказката за Пепеляшка и как тя трябва да си тръгне от бала точно в полунощ. И ние се намираме в този момент", каза Георгиева във Вашингтон. "Така че, извинете, но може ли да решим този въпрос, преди каляската да се е превърнала в тиква? Не е само загубата на пантофката това, от което сме заплашени."