Дигиталната индустрия определено спечели в условията на пандемия. Във връзка с това трябва да се разгледа възможността за промяна на структурата на данъчното облагане на компаниите, които работят в тази сфера. Това каза вчера управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на видеоконференция, организирана от сп. "Тайм".

През миналата година световните лидери се споразумяха за глобална ревизия на данъчната система, която да бъде извършена по проект на ОИСР. В преговорите се включиха повече от 130 държави. Намерението е да се модернизират правилата за корпоративно облагане, които са разработени преди дигиталната революция.

Предлага се многонационалните компании да плащат част от данъка си върху дохода, там където се намират техните потребители (купувачи на услугите им). Според ОИСР споразумение се очаква през 2020 г.

САЩ обаче обявиха, че прекъсват преговорите с европейските страни - и същевременно ги предупредиха за ответни мерки, ако продължат напред и въведат собствени си данъци.

Разпространението на новия коронавирус нанесе сериозни щети на световната икономика, но е възможно в процеса на възстановяване в нея да се случат положителни промени, каза още Кристалина Георгиева.

Говорейки за икономическите щети от разпространението на коронавируса по света, Георгиева отбеляза: "Това наистина е небивала криза". Тя подчерта, че 170 държави ще приключат 2020 г. в условия, в които икономиката им ще се е свила в сравнение с началото на годината.

Заедно с това, Георгиева констатира, че "кризата предоставя уникална възможност".

За възстановяване на икономиката ще трябва активно да предприемем мерки за данъчно-бюджетно стимулиране. Имаме възможност да направим така, че след това светът да стане по-екологично чист.

Георгиева изтъкна, че за целта трябва да се инвестира в тези сфери, които гарантират икономически ръст "при ниско равнище на въглеродни емисии".

Освен това, каза Георгиева, възстановяването на икономиката може да се осъществи така, че да подпомогне изкореняването на "бедността и неравенството".

Можем да направим така, че това да се превърне в страхотно възстановяване, смята управляващият директор на МВФ. Тя отбеляза, че при прилагане на мерки за стимулиране на икономиките трябва да се отделя внимание на малките и средните предприятия и да се предотвратява банкрутът им.