Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че свиването на световната икономика заради пандемията от коронавирус може да превиши очакваните по-рано 3 процента. Това посочи днес управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева, цитирана от ТАСС.

"През април прогнозирахме свиване на световната икономика с 3 процента. Сега получаваме нови данни, които показват, че свиването може да бъде много по-силно", каза Георгиева на видеосреща на високо равнище, посветена на финансирането на развитието в условията на пандемията и след нея.

Оценки на Международния валутен фонд (МВФ) сочат, че страните с нововъзникващи пазари са набрали около 77 млрд. долара през април и май чрез поемане на нови дългове, предаде Ройтерс.

По този начин частично се обръща силното изтичане на капитали от тези страни, което достигна 100 млрд. долара след избухването на пандемията от коронавирус.

Фондът е предоставил 22 млрд. долара спешно финансиране на 60 от 103-те държави, които са поискали помощ, съобщи Кристалина Георгиева. Същевременно организацията е предложила грантове, чрез които да се покрият плащанията по обслужването на задължения към МВФ за 27 от най-бедните й страни членки за период от шест месеца.

Специалният пратеник на Африканския съюз Тиджан Тиам посочи на конференцията на ООН, на която Георгиева говори, че инициативата на Г-20 за облекчаване на дълговото бреме на най-бедните държави до края на годината е добро начало, но е необходим по-дълъг, двугодишен мораториум.