Русия ще разглежда изземването на приходите от замразените й активи в Европейския съюз като нарушение на всички норми на световната икономическа система, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и БТА.

Страните от ЕС официално са приели план за използване на приходите от замразените активи на руската централна банка в ЕС за отбраната на Украйна, съобщи тази седмица белгийското правителство.

Държавите от Групата на седемте (Г-7) замразиха руски финансови активи на стойност около 300 милиарда долара скоро след като Москва изпрати десетки хиляди войници в Украйна през 2022 г. ЕС очаква активите да донесат печалби в размер на около 15-20 млрд. евро до 2027 г., отбелязва Ройтерс.

"Забелязваме, че те са внимателни, разбират потенциалната опасност от подобни решения и потенциалните последици за себе си, които са неизбежни. Ето защо са избрали по-смекчения вариант (в сравнение с конфискацията на всички активи)", каза Песков на брифинг.

"Но дори и по-смекченият вариант за нас не е нищо по-малко от експроприация", подчерта говорителят на руското президентство.

Песков заяви, че Москва следи отблизо прилагането на решението и все още разработва своя отговор.