Руската компания "Аутомотив текнолъджис" (Automotive Technologies) обяви днес, че е започнала серийно производство на моделите "Ситроен С5 Еъркрос" (Citroen C5 Aircross) в завод на юг от Москва, който преди е бил собственост на "Стелантис" (Stellantis), предаде Ройтерс. Продажбите на автомобилите от дилърите ще започнат през май.

Ройтерс съобщи ексклузивно през февруари, позовавайки се на митнически данни и два информирани източника, че "Аутомотив текнолъджис" е внесъл поне 42 автомобилни комплекта от Китай, за да сглобява модели на "Ситроен" в завода, информира БТА.

Комплектите са произведени от китайската компания "Дунфън мотър" (Dongfeng Motors), сочат данните.

"Стелантис" потвърди пред Ройтерс отговора си от 31 декември 2023 година - "че е загубил контрола върху обектите си в Русия".

"На 27 март в завода в Калуга започна серийното производство на кросоувърите "Ситроен С5 Еъркрос", съобщи в комюнике "Аутомотив текнолъджис". "Тези автомобили ще пристигнат в салоните на официалните дилъри на "Ситроен" през май 2024 година, но е възможно да си поръчате автомобил още през април", се посочва в него.

Случващото се още веднъж подчертава, че западните компании не могат да контролират марките си, след като преустановиха операциите си в Русия след инвазията в Украйна и свидетелстват за все по-голямата зависимост на Москва от Пекин, най-вече в автомобилната промишленост, отбелязва Ройтерс.

През февруари "Стелантис" обяви загуба от 144 милиона евро заради спирането на руски операции, включително 87 милиона евро кеш и кешов еквивалент.

Китайските търговски данни за 2023 година сочат, че износът на автомобили за Русия е нараснал почти седем пъти спрямо 2022 година, като стойността на този експорт е скочила с почти 10 милиарда долара.

"Дунфън мотър" и "Стелантис", третият най-голям автомобилостроител в света по приходи, управляват съвместно търговско предприятие в Китай, посредством което "Дунфън" може да сглобява и продава автомобили на "Стелантис" в Китай.