Автомобилното обединение "Стелантис" (Stellantis), включващо марките "Пежо" (Peugeot), "Ситроен" (Citroen), "Фиат" (Fiat) и "Опел" ( Opel), е продало 105 413 електромобила в Европа през първото шестмесечие, изпреварвайки "Тесла" (Tesla). По този начин групата се нарежда на второ място след "Фолксваген" (Volkswagen), информира телевизия Бе Еф Ем, цитирана от БТА.

Европа реши да забрани продажбата на автомобили с вътрешно горене от 2035 г. и автомобилостроителите ускориха разработката на 100 процента електрически модели. Надпреварата между тях започна и американската "Тесла" вече не е лидер по продажби на Стария континент, сочат данни на "Дейтафорс" (Dataforce), цитирани в статия на "InsideEVs". Данните са частични, тъй като не включват продажбите в Португалия, Швеция и Финландия, но са достатъчни за очертаване на тенденцията.

"Фолксваген" доминира на европейския пазар на електромобили през първото шестмесечие със 116 307 продадени коли. Германската група обединява марките Фау Ве (VW), "Ауди" (Audi), "Шкода" (Skoda), "Сеат" (Seat), "Купра" (Cupra) и Порше" (Porsche).

"Фиат" 500 - бестселър на второто шестмесечие

На второто стъпало в класацията е "Стелантис", създаден чрез сливането на Пе Ес А (PSA) и Еф Си Ей (FCA), със 105 413 продадени 100 процента електрически автомобила. Групата печели дори първенство за най-продаван модел между април и юни с електрическия "Фиат" 500 за първи път от последното тримесечие на 2020 г. и началото на господството на "Тесла Модел 3" (Tesla Model 3) на континента.

"Тесла" е на трета позиция за първата половина на годината със само 78 277 продадени коли. Това е необичайно за производителя, който доминира на пазара с неговите единствено електрически модели, но локдауните в Шанхай и постепенното започване на работа на завода му в Берлин са оказали натиск върху дейността в Европа през първото шестмесечие.

Очаква се ситуацията да се подобри през втората половина на 2022 г.

За първите шест месеца "Модел Уай" ( Model Y) е начело на продажбите сред електрическите модели (39 969 коли), следван от "Модел 3" (38 280) и "Фиат" 500 (32 315).