Бизнесменът Красимир Стойчев определи като буря в чаша вода червения картон от Европейската комисия за получаването на българско гражданство срещу инвестиции и последвалата реакция на страна на институциите у нас.

Това се случва в цял свят, търговията с т.нар. "Златни визи". "Ние сме една малка прашинка в този бизнес. В Европейския съюз сме смешно малко - за 6 години има 6 хил. гражданства, това е нищо. Този бизнес е за около 20 млрд. годишно, има много богати хора, които искат да живеят на друго място", отбеляза Стойчев.

Бизнесменът заяви, че е категорично "За" издаването на български "Златни визи". Той намира за "нелепо Министерството на правосъдието да променя закона заради размахания пръст от Брюксел".

"Ние имаме преимущество, защото България е на хубаво място и в ЕС. Нашето население намалява, ако се структурира правилно програма за гражданство и се направи една агенция, аз мога да ви докарвам между 200 и 500 млн. евро годишно в България - при нула риск. В Кипър като са дали 3000 гражданства, нещо случило ли се е?", попита Стойчев.

Красимир Стойчев заяви, че настоящата програма за получаване на гражданство срещу инвестиции не е ефективна. "В нея се слага един срок от пет години, през който парите стоят замразени и после си ги прибират с лихвите. Проблемът е, че не взимаме пари, Малта е взела 2 млрд. евро, а ние нищо. Проблемът е наш, че програмата ни куца", категоричен е бизнесменът.