Правителството на Косово въведе вчера забрана на копаенето на криптовалута в опит да намали потреблението на електричество в момент, когато страната е изправена пред най-тежката енергийна криза от десетилетие заради недостиг на производството, съобщава Ройтерс.

"Всички правоналагащи органи ще спрат продукцията на тази дейност в сътрудничество с други институции, които ще идентифицират местата, където има производство на криптовалута", заяви в изявление министърът на икономиката и енергетиката Артане Ризваноли, цитиран от БТА.

Заради ниските цени на електроенергията в Косово през последните години много млади хора в страната се заеха с копаене на криптовалута. Изправени пред недостиг на производството от въглищните електроцентрали, властите бяха принудени миналия месец да въведат режим на тока.

Европейските цени на газа скочиха с над 30 процента вчера, след като ниските доставки от Русия разпалиха отново опасения за енергийна криза с наближаването на по-студено време.

През декември Косово обяви извънредно положение за 60 дни, което ще позволи на правителството да отпуска повече пари за внос на енергия, да въведе режим на тока и други по-строги мерки.

Лице, занимаващо се с копаене на криптовалута, заяви за Ройтерс под условие на анонимност, че плаща около 170 евро месечно за електричество, а получава около 2400 евро месечно печалба от копаенето.

Копаенето на криптовалута се разраства в северната чат на Косово, населена предимно със сърби, които не признават държавата Косово и отказват да плащат електроенергията.

Страната с 1,8 милиона души сега внася над 40 процента от потребяваната енергия на фона на увеличено търсене през зимата, когато хората използват електроенергията основно за отопление.

Около 90 процента от енергийното производство на Косово идва от лигнитни въглища, които причиняват токсично замърсяване при изгарянето си.

Официалните данни сочат, че Косово е на пето място в свето по запаси от лигнит с около 12-14 милиарда тона.