Компании на Роман Абрамович, на бившия министър Михаил Абизов и бизнесмена Михаил Гуцериев (собственик на 12-тa пo гoлeминa бaнĸa в Pycия В&N Ваnk, пeтpoлни ĸoмпaнии, бизнес в сферата на тъpгoвията c eлeĸтpoниĸa и др.) са сред инвеститорите на криптовалутата Telegram Open Network, разработена от екипа на Павел Дуров. Това стана известно от непубликуван по-рано доклад на Стивън Маккейън, който анализира дейността на блокчейн проекта в рамките на сътрудничество с Американската комисия по ценни книжа и борси SEC, предава РБК, цитиран от Инвестор.

В списъка влизат 98 инвеститора, сред които частни лица и компании. Любопитство буди например Batios Holdings Limited, регистрирана на Британските Вирджински острови компания, която според SEC е управлявана от Михаил Абизов - бившия министър на "Откритото правителство" на Дмитрий Медведев от 2012 до 2018 г., когато постът е закрит. В доклада се посочва, че той трябва да получи 15 милиона токена Gram за 20 милиона долара.  

Друг интересен вложител в първичното монетно предлагане (ICO) е Norma Investments Limited, регистрирана на британските Вирджински острови фирма, която е считана за офшорка на милиардера Роман Абрамович. Според доклада компанията е инвестирала 10 млн. долара в блокчейн платформата TON и трябва да получи 7,5 милиона токена Gram за тях.

Основателят на Wimm-Bill-Dann Давид Якобашвили се е съгласил да закупи 37,6 млн. токена Gram за 50 млн. долара.

Фондът Larnabel Enterprises, свързан със семейството на Михаил Гуцериев е придобил от своя страна 11,3 милиона токена Gram за 15 млн. долара.

Veeam Software Limited, компанията на Ратмир Тимашев и Андрей Баронов, която те продадоха през януари за 5 млрд. долара на фонда за рисков капитал Insight Partners, е купила 7,52 милиона токена Gram за 10 млн. долара.

Освен инвеститорите в документа са изброени компании, които планират да използват системата TON в своята дейност. Сред тях са например агрегаторът за таксита такси, най-голямата украинска банка "Приватбанк", и агрегаторът за самолетни билети "КупиБилет".

Общо 1,7 милиарда долара са били набрани за развитието на TON. Според по-ранна информация около 2,9 милиарда дигитални токъна са били издадени на 171 купувача. Стартът на основната криптовалутна мрежа трябваше да стане в средата на есента, но беше забавен за 30 април, защото SEC заведе дело срещу Telegram пред федерален съд в Манхатън, обвинявайки компанията в незаконно разпространение на ценни книжа.

Начело на Теlеgrаm е Πaвeл Дypoв, ocнoвaтeлят нa pycĸaтa coциaлнa мpeжa VК. Заради конфликта си с властите в Москва той живее в изгнание. Самата услуга Теlеgrаm пък бeшe зaбpaнeнa в Pycия от 2018 г. зapaди нeжeлaниeтo cи дa даде възможност да се следи действието на потребителите.

Създаването на цифровата валута ще даде на Telegram независимост от правителства и банки - нещо, което Дуров желае отдавна, след като инвеститорите "превзеха" последната му компания - Вконтакте.