Епидемията от коронавирус може да доведе до икономически загуби на стойност 347 милиарда долара на фона на резкия спад на вътрешното търсене и туризма, нарушаването на доставките и последиците за здравето, посочи днес в доклад Азиатската банка за развитие (АБР), цитирана от ДПА.

Сценарият за най-добро развитие на ситуацията се основава на бързо овладяване на епидемията, като различните видове ограничения бъдат премахнати два месеца след края на януари, а най-лошият сценарий предвижда продължителна епидемия, при която предпазните мерки продължават шест месеца.

Минималните загуби са изчислени на 77 милиарда долара или 0,1 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), посочи финансовата институция с централа в Манила.

Максималните очаквани загуби представляват 0,4 процента от световния БВП.

Две трети от последиците засягат Китай, откъдето тръгна епидемията.

Загубите на Китай могат да достигнат 237 милиарда долара или 1,7 процента от китайския БВП, а останалата част от развиваща се Азия ще изгуби 42 милиарда долара или 0,5 на сто от БВП при най-лошия развой на събитията, се посочва в доклада.

По-рано днес азиатските акции рязко поевтиняха на Уолстийт заради бързо нарастващите опасения от епидемията от коронавирус.

Международният валутен фонд вече обяви, че отпуска 50 млрд. долара за страните, засегнати от коронавируса. Организацията предупреди, че епидемията вече е свалила тазгодишния глобален икономически растеж под нивата от миналата година.

Допълнителен бюджет за борба с епидемията отделя и САЩ. След като смъртните случаи в страната станаха 11, а Калифорния обяви извънредно положение, Камарата на представителите на американския конгрес одобри  законопроект, с който на правителството ще бъдат предоставени 8,3 милиарда долара за борба с разпространението на коронавируса.