Фирми за събиране на дългове подвеждат длъжници да подписват споразумение за признаване на дълг, което ще им донесе финансови облекчения. Хората обаче не са предупреждавани, че с това подписване 10-годишната давност, която е в сила за парични вземания от физически лица, започва да тече отначало. От Асоциацията за защита на потребителите твърдят, че това е честа практика, съобщи БНТ.

"Това става по много подъл начин. Просто убеждават, че ако подпишете само днес и само сега, вашият дълг може да намалее. В много случаи потребителите плащат дълга си без да имат съдебно решение", заяви председателят на Асоциацията Пейо Майорски.

От потребителската асоциация ще сезират за злоупотребите Комисията за защита на потребителите.

"С получаването на сигнала ще извършим проверка. Потребителите трябва да бъдат много внимателни, когато подписват такива документи. И друг важен съвет - ако нямат документи, а биват търсени от колекторска фирма, нека да изискват писмена кореспонденция, не само разговор по телефона. Много често по телефона се говори едно, а след това документите, които се подписват, са други", обясни Игнат Арсенов от Комисията.

От БНТ потърсили за позицията и Асоциацията на колекторските агенции в България. От там обаче отказали коментар, без да посочват каквито и да е мотиви за това.

Как да се урегулира дейността на колекторските фирми и тя да стане напълно ясна за потребителите? Според експерти начинът за това е да се изработи закон, който да изисква регистрация на всички компании, които събират дългове, като се води точен мониторинг на дейността им.