Дружеството "Соф Кънект" влиза във владение като концесионерл на Летище "София" тази вечер. Това става, след като от Гражданска въздухоплавателна администрация (ГВА) са издали писмо, в което от 00,00 часа тази вечер се спират лицензите на Летище "София", а всички лицензи вече ще носят името на концесионера. Така новото дружество влиза във владение, научи Dir.bg от доверени източници, запознати с хода на сделката. 

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков подписа днес писмото за приключване съгласно концесионния договор, с което двете страни потвърждават, че предварителните условия по договора са изпълнени. Съществено условие за подписване на писмото за приключване бе постъпването на 660 млн. лв. първоначално концесионно възнаграждение в държавния бюджет.

Началната дата на Концесията настъпи на 19 април 2021 г. и дейността на "СОФ Кънект" АД започва от 24:00 часа на 19 април 2021 г.

"Това е най-голямата инвестиция в летищна инфраструктура в България. Първоначалното плащане е в огромна помощ за бюджета, с оглед на световната финансова и икономическа криза в този момент. Ще бъде гарантирана устойчивостта на услугите спрямо авиокомпаниите и пътниците", коментира министър Росен Желязков, потвърждавайки новината на Dir.bg.

Основната цел на отдаването на концесия на летище "София" е да то да се превърне в модерно с европейски фасон, което да гарантира ръст на пътниците.

Дружеството "Соф Кънект", в което международният фонд "Меридиам" държи 99% от акциите, а останалият 1% е на австрийската строителна компания "Щрабаг", която през последната година остана почти единственият чужд участник, печелещ търгове за пътища. Техен партньор е "Летище Мюнхен", което трябва да помага за управлението на столичното летище.

Въпреки че договорът на концесионера с държавата беше подписан през лятото на 2020 г., то ще влезе в сила тази вечер.

Министерски съвет одобри промени в договора за концесията на летище "София" с дружеството "СофКънект".

С анекс ще се отсрочи плащането на концесионната такса през първите 10 години заради пандемията от коронавирус. Тези такси не се опрощават, а се отлага плащането им за последните 10 години от 35-годишната концесия. Лихви върху сумите няма да се начисляват.

За 2020 г. са отчетени около две трети по-малко пътници и 50% спад на кацащите и излитащи самолети, което е довело до намаление на приходите с около една трета и загуба на летището. Според обявената от кабинета информация, трафикът на летище София се е свил на нивото от 2.9 млн. обслужени пътници за 2020 г. спрямо 7.1 млн. обслужени пътници за 2019 г.

"В замяна на получените облекчения, концесионерът "СофКънект" обещава още този месец да преведе авансовото плащане от 660 млн. лв. в държавния бюджет", обяви след решението министър Росен Желязков.

От "СофКънект" също така обещаха вдигане на инвестицията с 16 млн. евро спрямо първоначално обещаните вложения от 624 млн. евро. Средствата са за построяване на нов трети терминал до 10-та година на концесията. Старият терминал 1 за пътници ще стане карго.

Летищният оператор има да събира текущи вземания в размер на 62.4 млн. лв., показва последно публикуваният финансов отчет на "Летище София" за третото тримесечие на 2020 г.

От тях най-голяма е сумата от забавени плащания за летищни такси - над 37.4 млн. лв. По-голямата част от нея - 35.7 млн. лв., обаче не е ясно дали "Летище София" ще може да си я прибере.