Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард вероятно ще даде сигнал за готовността на институцията да се намеси отново за преодоляването на икономическите последици от коронакризата. Тези очаквания на анализатори, предаде ДПА.

На утрешната среща на управителния съвет на ЕЦБ не се очаква да бъдат взети решения за промени в паричната политика и според анализатори водещата лихва за еврозоната вероятно ще остане на сегашния си исторически минимум от 0% при рефинансирането и минус 0,5% за депозитите, цитира БТА.

Очаква се да бъде продължена извънредната програма за изкупуване на облигации на стойност 1,35 трлн. евро, която засега е предвидена да действа до юни 2021 година.

Припомняме, че пред френския в. "Монд" по-рано този месец Лагард посочи, че след възходящата тенденция, наблюдавана през лятото, възстановяването сега е неравномерно, несигурно и незавършено и има опасност да забави темпа си.

"Възможностите в инструментариума ни не са изчерпани. Ако трябва да се направи повече, ще го направим", допълни тя.

Протоколите от заседанието от миналия месец също очертават загрижеността на банката от задълбочаващото се усещане на несигурност, предизвикано от пандемията, белязала по-голямата част от първата година на Лагард на поста.

Президентът на ЕЦБ може да вземе инициативата и да проправи пътя за нови стимули през декември, посочи главният макроикономист на банка Ай Ен Джи (ING Bank) Карстен Бжезски.

Очаква се след заседанието през декември Кристин Лагард да представи нови прогнози за инфлацията и растежа, които често сформират основата за вземане на решенията на регулатора, допълва ДПА.

Междувременно редица данни оправдават притесненията на Лагард, че икономиката на 19-членния валутен съюз е загубила скорост през последните месеци.

Преди дни ЕЦБ заяви, че условията за отпускане на кредити на предприятията са се затегнали отново през третото тримесечие на фона на втора епидемична вълна, която влошава икономическата среда. В проучването на ЕЦБ се открояват втвърдените условия във Франция и в Испания и в по-малка степен в Германия, докато в Италия са останали почти същите.