Условията за отпускане на кредити на предприятията са се затегнали отново през третото тримесечие в контекста на втора епидемична вълна, влошаваща икономическата среда. Това сочи проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирано от Франс прес.

Определяните от банките условия за кредитиране на компаниите са се затегнали най-вече във Франция и в Испания, а в по-малка степен в Германия, докато в Италия са останали почти същите, се казва в проучването. Във Франция по-специално нормите за кредитиране са се върнали близо до равнищата от преди пандемията от Ковид-19.

При жилищните и потребителските кредити критериите са продължили да се втвърдяват значително през третото тримесечие поради влошаването на икономическите перспективи и на платежоспособността на потребителите, засегнати от пандемията, посочва ЕЦБ.

Проучването е публикувано днес, докато в четвъртък се очаква ЕЦБ най-малкото да подготви духовете за ново продължение на програмата за изкупуване на дългове на пазара, което би могло да бъде обявено през декември. Така ще се гарантират благоприятни условия за дългосрочно финансиране и в резултат на това ще се подкрепи икономиката, отбелязва АФП.

Разрастването на пандемията от Ковид-19 води до нови драстични ограничителни мерки в много страни от еврозоната и помрачава перспективите за възстановяване на икономиката.

Реалните условия за кредитиране на компаниите и домакинствата се влошиха и през предходното тримесечие, се казва в документа. Банките проявяват по-малка толерантност към риска в момент, когато неизплатените вноски се увеличават, става ясно от тримесечното проучване, извършено между 21 септември и 6 октомври сред 143 учреждения.

След като нетното търсене на кредити от предприятията от еврозоната достигна историческо равнище през второто тримесечие, то се е свило поради намалената нужда от ликвидности през лятото.

При домакинствата търсенето на кредити се е възобновило след отмяната на ограничителните мерки, въведени през пролетта, като се наблюдава ефект на наваксване през лятото.

За четвъртото тримесечие банките очакват нормите за кредитиране да продължат да се затягат за предприятията и домакинствата като отражение на безпокойствата за икономическото възстановяване, както и за продължаването на мерките за бюджетна помощ.

В отделно комюнике ЕЦБ посочва, че растежът на кредитите за частния сектор - компании и домакинства - се е задържал на равнище 4,6 на сто през септември, колкото и през август.