За шеста поредна година списание "Мениджър" организира банково-финансовия форум "Бъдещето на парите", на който високопоставени представители на бизнеса и държавата и независими експерти с богат опит коментират и прогнозират основните актуални теми в сферата на финансите.

Събитието ще се състои утре, 17 октомври, в "Интер Експо център" София с начален час 9:30 ч. и е със свободен вход след регистрация, която може да направите тук.

Тази година започваме с встъпително слово от подуправителя на БНБ Андрей Гюров. Той ще се фокусира над темата "За отговорностите в процеса по приемане на евро". 

В първия дискусионен панел "Голямата макроикономическа картина" гостите ще очертаят голямата картина на основните характеристики на глобалното парично предлагане в близкото бъдеще и каква политика трябва България да следва в тези икономически реалности. Панелът ще бъде модериран от главния редактор на списание "Мениджър" Таня Кръстева, която ще е в звездната компания на икономисти със завидна репутация и опит: главния икономист на най-голямата банка в България Кристофор Павлов, изпълнителния директор на управляващото дружество "Експат Асет Мениджмънт" Даниел Дончев, председателя на УС на Института за пазарна икономика доц. д-р Красен Станчев и д-р Евгений Кънев, доктор по икономика и управляващ съдружник на консултантска компания за сливания и придобивания ,,Маконис".

Вторият панел ,,Зелени финанси: партньорство за устойчиво бъдеще" е фокусиран над новите условия, при които бизнесът ще получава финансиране, и как стремежът, на който Европа задава световния тон, към по-високоефективна и щадяща природата икономика ще променя начина, по който компаниите изготвят своите планове за развитие и отчитат резултатите от дейността си. Спазването на ESG нормите за управление, което обръща високо внимание на околната среда, общността и ефективността, вече оказва влияние на паричните потоци - като големите компании ще бъдат задължени да спазват редица нови изисквания, за да дават пример на останалата част от икономическата среда. За да подгреем темата сме поканили Константин Киров, ръководител отдел Опазване на околната среда в банка "ПроКредит Банк", който ще презентира по темата "Как се финансират зелени инвестиции". В дискусията след това ще се включат и Биляна Младенова - Милева, мениджър ESG стратегия в УниКредит Булбанк, и Цвета Тодорова, старши консултант ,,Устойчиви финанси и ESG докладване" в denkstatt България. Модерирането е поверено на пионера в сферата у нас д-р Марина Стефанова, ръководител МП "Отговорно и устойчиво управление" в Стопански факултет, СУ "Св. Климент Охридски" и изпълнителен директор на фондация ФЕБ. 

Следобедната почивка продължаваме с голямата тема за влизането на България в еврозоната, която ще бъде обсъдена в третия панел. Тук ще участва Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института по икономическа политика. Ще представим и интервю със Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет на Република България. Експертното си мнение за опита на Хърватия след влизане в еврозоната ще сподели и Бранко Роглич, собственик на ,,Орбико Груп" и председател на Българо-хърватския бизнес клуб. Мнението си ще сподели и Димитър Бранков, съветник на председателя на УС на БСК.

Финансовите технологии ще бъдат разгледани в четвъртия панел. С нас ще бъде съоснователят на първият български еднорог Payhawk - Христо Борисов, който ще демонстрира нов поглед към управлението на фирмени разходи в ерата на отвореното банкиране. Към него ще се присъедини Цветомир Узунов, финансов директор на DISCORDIA, за да сподели своята гледна точка по темата. Боян Янчев, директор техническа реализация в Лирекс БС, ще разкаже как да постигаме ефективна защита на данните с услуги за архивиране. След това в дискусията относно дигиталното евро, отвореното банкиране и мобилните финанси ще се включат Александър Станев, главен технически директор Финансова индустрия в Сирма Груп, Борис Петров, финансист, Елмаз Исмаил, head of payments, tbi bank, Георги Георгиев, мениджър "Софтуерни архитектури", Smart IT. Модератор ще е Константин Джелебов, CEO на първия български мобилен портфейл phyre.

В пети панел "Инвестиционни стратегии в развитие" отделяме ценно време и за инвестиционните стратегии днес и утре. Ще търсим отговори на въпросите как се осъществява баланс между риск и доходност в среда на висока инфлация и динамично променящи се условия. Въпросите ще задава финансовият анализатор Красимир Атанасов, а отговори ще дават Николай Майстер, CFA, изпълнителен директор на InterCapital Markets и автор в списание ,,Мениджър", Николай Ваньов, CFA, финансист, управляващ директор ,,Инвестиции и търговия" в ,,МК Брокерс" АД, Ивайло Пенев, CFA, MBA, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на ,,ЕЛАНА".

Накрая, но далеч не на последно място, даваме възможност за запознанства, разговори и дискусии в паузите на отделните панели, което е и сред най-ценните активи на събитията на списание "Мениджър" и позволява хора на ръководни позиции и сходни интереси да разширяват кръга си от партньори.

Шестото издание на банково-финансовия форум "Бъдещето на парите" е със свободен достъп след предварителна регистрация, която може да направите тук.

 Dir.bg e медиен партньор на форума