КНСБ оценява внесения бюджет с измененията, които бяха направени буквално последните дни, и минимизирането на приходите и разходите без съответно таксата за пренос на газ и намаляване на капиталовата програма, като напрегнат, особено в приходната част. Това заяви пред журналисти президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (KНСБ) Пламен Димитров, цитиран от БТА. От синдиката представят днес позициите си по проекта на Бюджет 2024 и Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г.

За нас бюджетът не изглежда неизпълним, както някои твърдят, особено по отношение на събираемостта на неговите приходи, каза още Димитров. По приходите имаме притеснение, свързано със заложените почти двойни приходи в европейските средства, коментира Димитров. Според него планираният 3% дефицит от брутния вътрешен продукт (БВП) е защитим.

Във вторник се очаква заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, информира още президентът на КНСБ.

Министърът на финансите Асен Василев проведе в петък експертна среща с подкрепящите правителството партии в парламента, за да обсъдят какви корекции са необходими в проектобюджета за 2024 г. след критиките от страна на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС. В петък, 17 ноември, от финансовото министерство информираха, че проектът на държавния бюджет за 2024 г. ще бъде преработен, за да може тази седмица да бъде обсъден на тристранен съвет, приет от Министерския съвет и внесен за разглеждане в Народното събрание.

Асен Василев уточни, че с представителите на ГЕРБ-СДС и ДПС в петък са се разбрали да бъдат направени корекции единствено в капиталовата програма, записана в проектобюджета за догодина. Пред журналисти в Благоевград Василев каза, че вместо предвидените 12 млрд. лева, са се разбрали капиталовите разходи да са 10 млрд. лева, които и с намалението са с 25% повече спрямо тазгодишната.

Убедени сме, че БВП много скоро ще бъде отново ревизиран нагоре с поне още 2 милиарда лева за 2023 г., смята Пламен Димитров. "И той ще стане близо 193 милиарда", посочи той. Това е важно, защото от него всъщност започва планирането за следващата година и нарастването както на номиналния БВП, така и съотношенията по приходите и разходите като цяло, отбеляза президентът на КНСБ.

Димитров каза, че е песимист за изпълнението на капиталовата програма. Неизпълнението на капиталовата програма всъщност ще влияе, макар и косвено, но негативно, върху реалния ръст на БВП, заяви още той.

КНСБ приветства заложените 4,8 млрд. лв. повече за социални дейности. От синдиката напомниха за увеличението на пенсиите по т.нар. "швейцарско правило" от следващата година. Основно перо ще бъде насочено и към хората с увреждания, отбеляза още Димитров. Той спомена и нарастването на минималната работна заплата (МРЗ) от началото на 2024 г.

Вдигането на МРЗ не води до повишаване на безработицата, изтъкна директорът на Института за социални и синдикални изследвания и обучение (ИССИО) Любослав Костов.

Позитивно оценяваме увеличението на максималния осигурителен доход за 2024 г., обяви Димитров. И посочи, че от КНСБ одобряват и допълнително отпуснатите 15 милиона лева за активна политика на пазара на труда.

КНСБ: Трябват още пари за заплати

За синдиката е проблем разходът за заплати. Димитров обясни, че искат още между 600 и 700 милиона допълнително в различни сектори.

По думите на Димитров има 78 милиона лева заложени допълни средства за сектор "култура". Очакват се 50 милиона лева да са за работещите в музикално-сценичните изкуства, а останалите средства - за музеи, галерии, читалища и библиотеки, обясни той.

Увеличението на заплатите за педагозите не е както трябва да бъде, категоричен бе президентът на КНСБ. Няма заложено увеличение за възнаграждения във висшето образование, стана ясно от думите на Димитров.

Допълнителни средства от КНСБ очакват и за заплати в здравеопазването. Димитров даде пример с необходимостта от увеличение за работещите в регионалните здравни инспекции и центровете за спешна медицинска помощ за 2024 г.

КНСБ смята, че има недофинансиране в агенциите под шапката на Министерството на земеделието като Изпълнителна агенция "Борба с градушките" и др. По думите на Димитров са необходими и средства за по-високи възнаграждения в градския транспорт в София и в другите големи градове. Напрежение има и в железницата, каза той.

В отговор на въпрос как ще действа КНСБ, ако получи отказ за допълнителни средства в посочените сектори, Димитров каза: Ако не се стигне до увеличение на заплатите, очаквайте протести.

Ася Гонева, консултант "Социална защита" в КНСБ, каза, че синдикатът настоява за по-висок размер на минималното и максималното обезщетение за безработица.