Собствениците на клубове, барове и дискотеки ще бойкотират ограничителната заповед на Столичната регионална здравна инспекция, защото според тях тя е дискриминационна. Ще продължим да работим протестно, каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов след среща на собствениците на нощните заведения в София, на която са били обсъдени последващи действия заради очакваното им затваряне, предаде БТА.

"Персоналът на заведенията е ваксиниран почти на 100%. Искат да оставят ваксинираните хора на улицата, без работа. Най-вероятно на днешната среща ще вземем решение да не спазваме новите мерки, защото иначе ще бъдем обречени на фалити. Няма да спазваме работното време, което се налага, тъй като нямаме друга опция. От 6 месеца алармираме, че ще дойде тази вълна на коронавируса и, че нещо такова ще се случи, но не бяхме чути", обясни Алибегов по-рано днес.

Със заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев от 00.00 ч. на 27 януари се въвежда ограничение до 50 процента в капацитета/работната площ/брой лица в обектите и дейности със значение за общественото здраве и заведенията за хранене и развлечения - ресторанти, кафенета, бирарии, сладкарници, барове, закусвални, чайни и др. В тях допускането на хора отново ще бъде със зелен сертификат. От същата дата се въвежда и работно време до 22.00 ч. за игралните зали, казината и заведенията за хранене и развлечения, включително и тези към местата за настаняване.

Емил Коларов - председател на Сдружението на заведенията в България, заяви, че ако тази заповед не бъде отменена, от бранша са готови на протестни действия в страната.

Ричард Алибегов каза, че тази заповед е в разрез с политиката на правителството за по-голяма ваксинация, тя ограничава дейността на заведенията, на които им предстоят сериозни плащания на сметки за ток, данъци, заплати.

Що се касае до сметките за ток, по Нова тв зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов изрази позициятана правителството, че са предприети достатъчно адекватни мерки, които да отговорят на исканията на бизнеса.

"Със сметките за февруари месец ще се получи компенсацията от 75% с приспадане на сумата. За декември месец тя беше определена на 130 лева за мегават час, за останалите месеци тя ще е 75% от увеличената цена над базовата, но не повече от 250 лв.", каза той.

Същевременно обаче бизнесът не може да се възползва от подкрепящите мерки, защото ограничението не е наложено със заповед на здравния министър, а като цяло повечето от заведенията не могат и да кандидатстват по тях, защото не отговарят на условията.

Ще заведем искове срещу държавата за щетите, които ни нанесе за две години с повечето от заповедите, предупреди Коларов.