13 държави от ЕС ве още прилагат програми за облекчено даване на право на престой или гражданство срещу инвестиции. Най-често такива разрешения за престой издават Испания, Португалия и Гърция, каза по време на дискусия в Европейския парламент Проф. Кристин Шурак от Лондонското училище по икономика, предаде БТА.

Европейският парламент обсъжда възможности за ограничаване или премахване на т. нар. "златни визи" и "златни паспорти" - предоставянето на право на престой или на гражданство на страна от ЕС срещу инвестиции.

Евродепутати отбелязаха, че въпросните схеми засягат всички страни от ЕС, защото дават права за свободно движение в Общността. Отбелязаха, че по този начин се допуска пробив в европейската сигурност, създава се възможност за корупция и пране на пари.

Експерти на ЕП уточниха, че от 2011 г. насам държавите от ЕС са привлекли над 20 милиарда евро по въпросните схеми.

Проф. Шурак добави, че най-често от възможността за инвестиции срещу право на престой се възползват китайци (55 на сто), а гражданство на държава от ЕС срещу инвестиции в повечето случаи придобиват руснаци (45 на сто). Тя препоръча по-строги проверки на кандидатите за престой и гражданство, включително на членовете на семействата им и на произхода на парите, които ще вложат в ЕС. По нейните думи е необходимо да се уреди отговорността на посредниците в схемите за получаване на визи и паспорти.

Европейската комисия започна през октомври миналата година наказателни процедури срещу Кипър и Малта заради това, че дават гражданство на чуждестранни инвеститори. Тогава комисията изрази опасения от подобна схема, прилагана от България.

Миналата година ЕП призова "златните" визи и паспорти да отпаднат. В съобщение на ЕП тогава се отбелязваше, че Кипър, Малта и България предоставят гражданство срещу инвестиции ("златни паспорти"), а 19 държави от ЕС издават "златни визи" (разрешения за пребиваване срещу инвестиции).