Китайската Цзине груп (Jingye Group) планира да придобие британската стоманодобивна компания Бритиш стийл (British Steel) за 70 млн. бр. лири (90 млн. долара), което може да спаси хиляди работни места във Великобритания. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на Би Би Си.

Бритиш стийл бе поставена в процедура на принудителна ликвидация на 22 май. Закриване на компанията, която произвежда стоманени продукти, използвани в строителството и жп транспорта, може да застраши 5000 работни места в завод в северна Англия и още 20 000 в снабдителната верига.

Споразумението не е оформено окончателно, уточни пред Ройтерс Цзине груп.

Постигането на споразумение би имало огромно политическо значение във Великобритания. В страната ще се проведат парламентарни избори на 12 декември. Липсата на възможности в Северна Англия, където е разположена Бритиш стийл, е една от предизборните теми, тъй като социалната разлика между Севера и Юга става все по-голяма.

Синдикатите изразяват оптимизъм за сключването на принципно споразумение за спасяването на Бритиш стийл, допълва Асошиейтед прес.

British Steel е вторият по големина производител на стомана във Великобритания.

Британските стоманодобивни фирми плащат някои от най-високите зелени данъци в Европа и са обременени с високи разходи за труд, енергия и логистика, както и несигурност около планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз. След като реализира печалба през 2017 г., British Steel съкрати около 400 работни места миналата година, обвинявайки за това слабия паунд.