Пакистан и талибанските власти в Афганистан се споразумяха да засилят двустранната търговия и да намалят напрежението по общата си граница, след като в последно време имаше серия от нападения срещу пакистанските сили за сигурност, предаде Асошиейтед прес. на която се позова БТА.

Пакистанският външен министър Билавал Бхуто Зардари и назначеният от талибаните афганистански външен министър молла Амир Хан Мутаки са сключили споразумението вчера в Исламабад, съобщи пакистанското дипломатическо ведомство.

По-рано Бхуто Зардари и Мутаки са разговаряли с китайския външен министър Цин Ган, който е помогнал за осъществяване на диалога между двете страни. Китай изигра роля и в подобряването на отношенията между Иран и Саудитска Арабия, припомня АП.

Китай финансира т.нар. Китайско-пакистански икономически коридор (КПИК) - мащабен проект, който строителство на пътища и електроцентрали и мерки за стимулиране на селскостопанското производство.

Проектът се счита за спасителен пояс за Пакистан, който в момента се намира в една от най-тежките икономически кризи в историята си, а преговорите с Международния валутен фонд за отпускане на финансова помощ се проточват.

КПИК е част от китайската глобална инициатива "Един пояс, един път", чиято цел е да се възобнови древния Път на коприната, за да може Китай да се свърже с всички краища на Азия.

Цин пристигна в Исламабад в петък и се срещна с президента Ариф Алви, с външния министър Билавал Бхуто, както и с влиятелния ръководител на армията ген. Асим Мунир. По време на преговорите Цин е получил уверение от Пакистан, че ще бъдат засилени мерките за сигурност на всички китайски граждани, които работят по многомилиардните китайски проекти в страната.

Китай настоява Исламабад да предприеме тази мярка от 2021 г. насам, когато атентатор самоубиец отне живота на девет китайски граждани и на четирима пакистанци в северозападната част на Пакистан.

Според изявление на пакистанското външно министерство вчера Бхуто Зардари и Мутаки "са провели откровен и задълбочен обмен на мнения по ключови въпроси от взаимен интерес, включително и за мира и сигурността, както и за търговията и връзките между двете страни". Двамата дипломати са потвърдили "желанието си за продължаване на постоянното сътрудничество".

Същевременно пакистанската армия съобщи, че Мутаки се е срещнал и с ген. Мунир, за да обсъдят "въпроси от взаимен интерес, включително аспекти, свързани с регионалната сигурност, граничния контрол и формализирането на двустранните механизми за сигурност".

През февруари главният афганистано-пакистански граничен пункт Торхам беше затворен, което доведе до блокиране на хора и камиони, превозващи храна и стоки от първа необходимост. След като в Кабул пристигна пакистанска делегация, границата скоро отново беше отворена и бе взето решение Мутаки да посети Исламабад.