Китай приветства днес успешната първата фаза на търговското споразумение, отслабваща напрежението в търговската война със САЩ, за чието начало Пекин обвинява Вашингтон, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Китайски експерти и медии се присъединиха към правителствените представители в мнението, че споразумението ще намали несигурността за компаниите поне в краткосрочен план. Те обаче остават предпазливи, отбелязвайки, че и двете страни трябва да покажат воля за компромис, за да бъдат решени по-фундаменталните различия между тях.

Това поне стабилизира ситуация и постави основа за следващия кръг търговски разговори или отмени допълнителни мита в бъдеще, каза Ту Синцюан, преподавател в Университета за международен бизнес и икономика в Пекин. Не мога да прогнозирам какви достижения могат да бъдат направени в бъдеще, допълни той.

Двете страни обявиха споразумение "Фаза едно" в петък, което ще доведе до понижение на митата и за двете страни, а Китай ще купува повече американски селскостопански продукти. Китайски представители казаха, че документът от девет глави, включващ интелектуална собственост, трансфер на технологии, финансови услуги и уреждане на спорове, трябва да бъде преведен и да бъде разгледан от правна гледна точка, преди да бъде подписан.

На пресконференция късно снощи официални представители казаха, че САЩ ще започнат да отменят митата за китайския внос вместо да продължат да ги увеличават. Споразумението бе обявено точно два дни преди въвеждането на нови по-високи мита за двете страни. Китай също ще понижи митата, уточни официален представител, без да даде подробности.

Китай описва споразумението като отговарящо на отварянето на китайската икономика и на задълбочаването на икономическите реформи в страната. Увеличеният внос на висококачествени стоки от САЩ и другаде ще покрие нарастващите нужди на хората от по-добър живот, посочи в изявление заместник-министърът на търговията Ван Шоувън.

Китайският националистически англоезичен таблоид "Глобал таймс" определи споразумението като ново начало. Изданието обърна внимание на положителната реакция на борсите през последните дни, след като се появиха информации за евентуално постигане на споразумение.