Китай отчита забавяне на икономическия си растеж за 2019 г. - от 6,6 процента за 2018 г. миналата година той е намалял на 6,1 процента, сочат официалните данни, цитирани от световните агенции.

Според данните на държавното статистическо управление това е най-сериозното забавяне в растежа за последните 29 години и един от факторите вероятно е търговската война със САЩ. При все това растежът е в рамките на очакваните от правителството стойности - от 6 до 6,5 процента, отбелязват световните агенции.

За третото тримесечие е отчетен растеж от 6 процента, който се запазва и през последните три месеца на годината. Това обаче е спад спрямо растежа от 6,4 процента през първите три месеца и от 6,2 процента през второто тримесечие.

Съгласно огласените днес данни брутния вътрешен продукт в края на миналата година е възлизал на 99,086 трилиона юана (около 14,4 трлн. долара).

В исторически план Китай отбелязва много по-силна икономическа експанзия, като през първото десетилетие на 21 век се наблюдава двуцифрен процент на растеж.

Но въпреки че този 6,1% ръст е най-слабият растеж на Китай за почти три десетилетия - то той е много по-висок от другите водещи икономики.

Търговската война между САЩ и Китай неминуемо се отразява на икономиката.

Споразумението за първата фаза на сделката за регулиране на двустранните търговски спорове, което САЩ и Китай подписаха снощи, е "една от най-великите сделки, сключвани някога". Това заяви днес в туит американският президент Доналд Тръмп, цитиран от ТАСС.

"Тя е добра и за Китай и нашите дългосрочни отношения. 250 милиарда долара ще се върнат обратно в страната ни и сега сме в отлична позиция, за да започнем преговори по втората фаза (на търговското споразумение). В историята на САЩ никога не е имало нещо подобно. Следващото ще бъде ЮСМКА (USMCA - новото търговско споразумение между САЩ, Мексико и Канада - бел. ТАСС)", написа президентът.

Какво съдържа фаза 1?

Според предварителното споразумение, подписано вчера във Вашингтон между двете водещи световни икономики, Пекин се ангажира да увеличи закупуването на американски стоки (за още 200 милиарда долара за две години), а администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп се отказва да налага нови мита върху китайския износ.

Взаимните отстъпки изглеждат като детска игра в сравнение с преговорите, които се очертават за втората фаза.

"Китай не изглежда да е направил отстъпки, които не е бе готов да направи така или иначе", заяви икономистът от рейтинговата агенция Мудис (Moody's) Сюй Сяочун. Той подчерта, че текстовете на споразумението, които се отнасят за финансовите услуги и защитата на интелектуалната собственост, са били подготвяни преди търговската война.

Какво трябва да фигурира във фаза 2?

Тръмп иска от Пекин отстъпки, които засягат същността на икономическата система на комунистическия режим, а именно субсидиите за държавните компании.

Според Вашингтон тези компании, които често не са много рентабилни, ползват големи субсидии и са облагодетелствани от държавни договори и това възпрепятства конкуренцията.

САЩ обвиняват Китай в кражба на интелектуална собственост от американски компании и настояват за нови задължаващи разпоредби, за да се сложи край на тази практика. Имат се предвид най-вече глоби, които да разубедят фалшификаторите.

Вчерашното споразумение включва само общи насоки, отбелязва АФП.

Трудностите при изпълнението на фаза 1 биха могли да доведат до провал на фаза 2, без да се отчита все още напрегнатият политически контекст между двете столици. Той е породен от проблемите с правата на човека, протестите в Хонконг и стратегическото съперничество.

Икономическото забавяне в Китай също би могло да попречи на готовността на Пекин действително да купува американски стоки за още 200 милиарда долара за 2 години.

Според икономисти от банка Ай Ен Джи (ING), ако търсенето на американски земеделски и енергийни стоки не нарасне, то Китай ще трябва да вземе политическото решение да спре вноса от други страни за сметка на доставки от САЩ.

Те твърдят, че споразумението не съдържа клаузи, които да принуждават Китай да направи обещаните покупки.

Кога ще има окончателно споразумение?

Преговорите за фаза 2 на споразумението ще започнат незабавно, заяви миналата седмица Тръмп, който изрази желание да посети скоро Китай.

Перспективата за такова посещение не беше потвърдена днес от китайското министерство на външните работи. То оповести единствено началото на преговорите по фаза 2.

Говорителят на министерството Гън Шуан каза, че изпълнението на фаза 1 е задължително и преговорите по фаза 2 зависят от това.

В същото време Тръмп заяви, че е готов да изчака до евентуалното си преизбиране през ноември преди да постигне окончателно споразумение

Предварителното споразумение му е достатъчно, за да се представи пред избирателите си като човека, "изтръгнал" чудесни отстъпки от китайците. В година на избори и изправен пред процедура по импийчмънт, той би могъл да предпочете да спре дотук, отбелязва АФП.

Точно обратното, президентът на Китай Си Цзинпин, който трябва да се справя с икономическо забавяне, би могъл да иска да постигне окончателно споразумение преди американските избори, за да се освободи по-бързо от наказателните американски мита върху китайски стоки.