Китай ще намали от 1 януари 2020 г. митата върху повече от 850 вида вносни стоки, съобщи Ройтерс, като се позовава на изявление на китайското финансово министерство.

От 1 юли 2020 г. ще бъдат допълнително намалени и митата върху някои продукти от областта на информационните технологии.

В съобщение на комисията по митническата и данъчната политика на Държавния съвет на КНР, цитирано от ТАСС, се посочва, че подобни мерки се вземат с цел удовлетворяване на растящото търсене от китайските потребители на чуждестранна продукция.

Според данните, публикувани на сайта на финансовото министерство, ще бъдат намалени митата върху редица продоволствени стоки, продукти на химическата промишленост и нефтопродукти, включително керосин /от 9 на 0 процента/ и дизелово гориво /от 6 на 1 процент/, дрехи и килими /от 6 на 5 процента/, промишлено, телевизионно и специализирано оборудване, оптични прибори, някои видове трактори и електрогенератори.

Ройтерс отбелязва сред стоките с намалени мита замразените свинско месо и авокадо.

През следващата година китайските власти ще намалят допълнително митата на стоки от 23 страни, с които са постигнати споразумения за премахване на взаимните търговски ограничения. Сред тях са Австралия, Грузия, Коста Рика, Нова Зеландия, Пакистан, Перу, Република Корея, Сингапур, Швейцария и Чили, както и държавите от азиатско-тихоокеанския регион, се казва в съобщението на финансовото министерство.