САЩ трябва да вдигнат всички мита, наложени на китайските стоки, колкото се може по-бързо, за да могат двете страни да изравнят позициите си, заяви говорител на търговското министерство в Пекин.

По думите на Шу Цзютин американските мита сериозно са повлияли на нормалната двустранна търговия, предаде БТА.

Администрацията на Байдън планира да възстанови митническите изключения от ерата на Тръмп за около 2/3 от китайските продукти, за които по-рано са били предоставено освобождаване - режим, изтекъл за повечето стоки до края на 2020 г.

Офисът на търговския представител на САЩ възстановява изключенията за 352 артикула, се казва в изявление в сряда, което "Блумбърг" цитира. Възстановените изключения включват голямо разнообразие от машини, производствени компоненти и потребителски стоки, вариращи от части за телевизионни екрани до раници, велосипеди и възглавници.

Търси ли Пекин търговско предимство

Говорителят на Министерството на търговията на Китай изтъкна освен това, че Китай никога не е търсил нарочно да получи търговско предимство по отношение на САЩ, и повтори, че САЩ трябва да облекчат търговския контрол и да вдигнат търговските ограничения по отношение на китайските компании.

Наскоро САЩ отблъснаха подобна теза - че искат да потиснат развитието на Китай и заявиха, че не искат да разделят двете най-големи икономики.

Говорител на Държавния департамент заяви в началото на месеца пред CNBC, че САЩ не се стремят да сдържат Китай или да вървят към нова Студена война. Така говорителят отговори на забележките на китайския външен министър Цин Ган, че САЩ искат да поставят "парапети" пред развитието на Китай. Цин каза още, че САЩ трябва да "натиснат спирачката", за да предотвратят конфликт с Китай.

Говорителят припомни изказване на държавния секретар Антъни Блинкън от миналата година, в което се казва, че САЩ не се стремят да възпрат Китай от стремежа му да  разраства икономиката си или да "прокарва интересите на своя народ".

"Той също каза, че не искаме да разделяме китайската икономика от нашата, въпреки че Китай преследва асиметрично отделяне", каза говорителят.

Блинкън по-рано определи "асиметричното отделяне" като стремеж на Китай да стане по-малко зависим от света, а светът да стане по-зависим от Китай.

Пекин ускори усилията си за увеличаване на своята самодостатъчност в доставките на технологии и храни. Страната остава основен - ако не и най-големият - търговски партньор на голяма част от света, от Тайван до Сингапур, Германия и САЩ, отбеляза CNBC.

Администрацията на Джо Байдън затегна в края на миналата година ограниченията за американски фирми и физически лица да работят с китайски партньори в областта на полупроводниците от висок клас. Съобщава се, че администрацията обмисля и ограничения върху инвестициите на САЩ в модерни китайски технологии, предимно свързани с военните.

Напрежението между САЩ и Китай ескалира през последните няколко години. В знак на известно стабилизиране на отношенията китайският президент Си Дзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън се срещнаха през ноември. Въпреки това появата на предполагаем китайски шпионски балон над САЩ принуди Блинкън да отложи пътуването си до Пекин миналия месец. Китай твърди, че балонът е бил с изследователски цели и е бил издухан от вятъра извън курса.