Китай ще увеличи бюджетните си разходи тази година, за да окаже подкрепа на икономиката, насочвайки се към нови намаления на данъците и таксите за малките компании, съобщи "Ройтерс", цитирайки китайското министерство на финансите.

Засилващият се натиск върху втората по големина икономика в света забави темпа й на растеж миналата година до най-ниското му равнище от 1990 година, въпреки че Пекин увеличи стимулиращите мерки и поощри банките да отпускат повече кредити.

Правителството може да представи още фискални стимули на годишната парламентарна сесия през март, включително по-големи данъчни намаления и увеличени разходи за инфраструктурни проекти. 

Бюджетните разходи на Китай нараснаха с 8,7 процента до 22,1 трлн. юана (3,3 трлн. д.) през 2018 година, като същевременно приходите в хазната се увеличиха с 6,2 процента до 18,3 трлн. юана, посочи представител на министерството на финансите.

Пекин е постигнал целта си за размера на бюджетните приходи през финансовата 2018 г. въпреки широкообхватните данъчни намаления, допълни той. 

 Миналата година Китай обяви намаления на данъци и такси на стойност около 1,3 трлн. юана. 

Финансовият министър Лю Кун заяви по-рано този месец, че тази година Китай ще понижи още данъци и такси. Правителството проучва и план за понижаване на вноските за социално осигуряване, за да се намали бремето на малките компании, допълни Лю. 

 Информирани източници очакват Пекин да намали ДДС, който варира от 6 процента за сектора на услугите до 16 процента за промишлеността.