Китай е изместил САЩ като първи търговски партньор на ЕС през третото тримесечие, което е резултат от пандемията от коронавирус и от бързото възстановяване на китайската активност, предаде Франс прес, позовавайки се на данни на Евростат.

За първите девет месеца на годината търговският обмен между ЕС и Китай е достигнал 425,5 милиарда евро спрямо 412,5 милиарда евро между ЕС и САЩ. През същия период на миналата година обменът е бил съответно 413,4 милиарда и 461 милиарда евро. Това се дължи на увеличения внос (+4,5 на сто), докато износът към Китай е останал без промяна. По същото това време търговията със САЩ е намаляла значително: с 11,4 на сто при вноса и с 10 на то при износа.

Общо търговският дефицит между ЕС и Китай е нараснал до 135,9 милиарда евро за първите девет месеца на 2020 година спрямо 123,9 милиарда през същия период на миналата година.

ЕС е най-големият търговски партньор на Китай от 2004 година, когато изпревари Япония, но сега за първи път и обратното става факт.

Междувременно избраният за президент на САЩ Джо Байдън заяви, че няма незабавно да отмени митата, наложени от президента Доналд Тръмп върху голяма част от вноса от Китай, нито пък ще наруши първоначалната търговска сделка на Тръмп, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Байдън казва, че иска да увеличи до максимална степен "лоста" си в бъдещите преговори с геополитическия съперник на САЩ.

При Тръмп САЩ и Китай водиха едногодишна търговска война, която до голяма степен бе замразена от сключената през януари сделка "Етап едно". Някои сектори спечелиха от протекционистичната политика на Тръмп, но по-голямата част от цената на митническите тарифи понесоха американските компании и потребители, припомня АП.

Байдън посочва като свой начален приоритет, след като полжи клетва през януари, възстановяването на отношенията със съюзници, за да може да засили позицията си за преговори с Китай. По думите на Байдън ключът към разговорите с Китай е "лост", а "все още нямаме такъв".

Като топ приоритет той определя прокарването на щедър пакет от стимули в Конгреса, дори още преди да е поел властта, допълва Ройтерс.

След като новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън встъпи в длъжност през януари, Европейският съюз и САЩ трябва да решат търговските си спорове в рамките на "нова трансатлантическа програма", обяви днес Европейската комисия, цитирана от Ройтерс.