Кирстен Синема е първата открито бисексуална народна избраничка в американския Конгрес. Тя се откроява с ярките си тоалети и с предпочитанията си към перуките с нетрадиционен цвят. Но в последно време името й се свързва и с мащабния план за инвестиции в инфраструктурата на стойност 1 трилион долара, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Кирстен Синема е представяна като "енигматичната сценаристка" на инфраструктурния план. Тя е и основен архитект на споразумението между демократите и републиканците в Сената на американския Конгрес в подкрепа на плана.

Синема е демократ центрист. Тя рядко прави изявления пред пресата. Родена е през 1976 г. в щата Аризона. Има трудно детство и дори семейството й в даден момент е без дом. Самата тя разказва, че постигнатото от нея отразява американската мечта. Синема започва кариерата си в политиката на фона на протестите срещу войната в Ирак. По това време тя е в лявото пространство, близка до зелените. После става част от Демократическата партия. В парламента на Аризона влиза през 2005 г. В Камарата на представителите на Конгреса е избрана през 2012 г. Става член на Сената през 2019 г.

За инфраструктурния план, одобрен в Сената снощи, Синема казва, че той е исторически и че подобно споразумение по него, като това между демократите и републиканците, се постига, когато народните избраници оставят на страна различията си, не се разсейват от шумотевицата и от други неща и се фокусират единствено върху търсене на терен за разбирателство. Синема казва, че е избрала пътя на покойния републикански сенатор Джон Маккейн, който отказваше да демонизира опозицията.

Синема се свързва и с някои любопитни моменти в Сената. През 2020 г. тя се появи там с виолетова перука, без да обяснява жеста си. После нейна приближена обясни, че това негласен призив да се избягват фризьорските салони в разгара на пандемията.

Веднъж пък Синема дори ръководеше заседание в Сената с розов пуловер с надписа "опасно създание".

Срещу Синема се изсипаха обаче и доста критики, когато тя се противопостави на включването на повишаването на минималната работна заплата в плана за икономическо възстановяване на САЩ. Тогава тя публикува снимка в Инстаграм, на която се вижда да носи пръстен, върху който беше гравиран призив към хулителите й да се разкарат.